Prezidentkina premiéra

Ak by sme mali stručne zhodnotiť správu o stave republiky, ktorú predniesla prezidentka Zuzana Čaputová, tak jej prejav bol nadstranícky v tom zmysle, že neútočila na žiadnu konkrétnu stranu, no zároveň kritický, pretože v ňom jasne pomenovala problémy, ktoré trápia našu spoločnosť.

05.06.2020 19:05
debata (1)

Hoci prezidentka avizovala, že jej správa bude iná, ako v prípade jej predchodcov, tak s výnimkou koronakrízy, ktorá sama osebe všetko zmenila, by sa dalo povedať, že to bol vcelku štandardný prejav.

Úplne iná je však politická konštelácia. Prezidentka mala pred sebou parlament, ktorý síce nie je celkom jej „krvnou skupinou“, no zároveň nie je voči nej vyložene nepriateľsky naladený. To je zásadný rozdiel oproti uplynulým piatim rokom, keď medzi hlavou štátu a parlamentom prebiehala studená vojna.

Hoci spolužitie medzi konzervatívnou parlamentnou väčšinou a liberálnou prezidentkou doteraz nenarušil žiadny vážnejší konflikt, časom sa to môže zmeniť. Prezidentka dala jasne najavo, že snahy niektorých konzervatívcov, ktorí svojimi postojmi rozdeľujú spoločnosť, sú nebezpečné. Doslova povedala: „Mám na mysli hlasy volajúce po zmene právnej úpravy v rôznych kultúrno-etických témach bez toho, aby im predchádzala poctivá spoločenská a odborná debata, aby im predchádzalo empatické počúvanie názorov oponenta. Takéto snahy stavajú viaceré skupiny občanov proti sebe, vytvárajú nové deliace čiary, oslabujúce aj našu akcieschopnosť zvládnuť sociálne a ekonomické následky krízy.“

Prezidentka dala jasne najavo, že snahy niektorých konzervatívcov, ktorí svojimi postojmi rozdeľujú spoločnosť, sú nebezpečné. Práve v takých to situáciách si človek najlepšie uvedomí, aká dôležitá je deľba moci a jej vzájomné vyvažovanie.

Práve v takýchto situáciách si človek najlepšie uvedomí, aká dôležitá je deľba moci a jej vzájomné vyvažovanie. Ako by sa napr. v takejto situácii zachoval Maroš Šefčovič, ktorého sa Smer snažil prezentovať ako kovaného konzervatívca?

Na Slovensku sa rozpútal zápas o charakter štátu a práve prezidentka môže prispieť k tomu, aby sme sa nevydali tzv. „poľskou cestou“.

Popri Záborskej, Kuffovi a Vašečkovi, ktorým boli adresované predchádzajúce slová, sa kritika dotkla aj samotného Matoviča. Podľa Čaputovej sú dôležité nielen politické deklarácie, ale predovšetkým ich napĺňanie v praxi: „Chcem však pripomenúť, že len samotné vlastníctvo sľubu zvíťaziť nad korupciou nikoho z nás nerobí automaticky lepším, a že pokiaľ zľavíme z najvyšších štandardov na férovosť a transparentnosť našich postupov, zlyhali sme v napĺňaní tohto cieľa. Naším vyšším politickým záujmom musí byť prinavrátiť spoločnosti vieru v spravodlivosť a v právny štát. Nielen správny cieľ je dôležitý, ale aj správnosť cesty, ktorá k nemu vedie“. Matovičovi, ktorý síce o transparentnosti vodu káže, no zatiaľ skôr víno pije, sa muselo pri týchto jej slovách „čkať“.

Prezidentkin tretí zásadný odkaz sa týkal práce parlamentu: „Chcem vopred oznámiť, že pre mňa budú ťažko akceptovateľné zákony v zrýchlenom legislatívnom procese, ak na ne nebude zákonný dôvod, a tiež zákony prijaté v podobe takzvaného prílepku“. Faktom je, že ona sama v tejto otázke nebola dôsledná, čo jej pripomenul Robert Fico. Podstatné je, že chce do budúcnosti nastaviť jasné pravidlá, a tento zaužívaný zlozvyk nechce ďalej tolerovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová