Dýchavičný európsky tiger

Horšie, ako sa čakalo, vážnejšie, ako sa zdá. Naša ekonomika sa za pár mesiacov prepadla do červených čísel. Pandémia nám zoškrtala tri roky rastu. Teraz sa vlastne už len špekuluje, aký veľký ten prepad nakoniec bude.

10.06.2020 20:00
debata (5)

Podľa najnovšieho odhadu Národnej banky Slovenska je totiž z jednociferného čísla dvojciferných 10,3 percenta. A či je všetkým Jóbovým zvestiam koniec, nie je nateraz isté. Niektorí analytici už hovoria aj o 20-percentnom prepade. (Zostáva nám dúfať, že tam sa nedostaneme.)

Spoliehať sa nedá ani na to, že budúci rok bude azda lepší. Áno, porastieme o vyše osem percent, no z akého dna? Podľa pomerne optimistických odhadov by sme sa na minuloročnú úroveň mali dostať na budúci rok. Samozrejme, len za podmienky, že sa vírus nevráti. To by už karpatský (ex)tiger nemusel predýchať.

Neveľmi pozitívne znejú aj odhady rastu platov. Tie totiž rovnako ako ekonomika mieria nadol. To sa nestalo ani v krízovom roku 2009. Vtedy však firmy zatvárali z ekonomických dôvodov, teraz to dostali príkazom. Jednoducho vyrábať nemohli, keďže cez zatvorené hranice sa k nim nedostali súčiastky. Mnohé tak nechali svojich ľudí doma na percentách mzdy či znižovali platy. Summa summarum, na skutočných zárobkoch to bude mínus 3,5 percenta.

Čo sa dá robiť, keď chce vláda liečiť ekonomiku aj zmrazením minimálnej mzdy či zavedením regionálneho minima? Veď práve od zákonom danej výšky tých najnižších platov sa odvíjajú aj príplatky za prácu v neštandardnom čase. Takže akýkoľvek zásah do stanovenej sumy sa podpíše aj na platoch.

Trápi to však kompetentných? Nezdá sa. Keď sa totiž pozrieme do parlamentu či vlády, zdá sa, že u nás niet väčších problémov ako zákaz interrupcií či nedeľa venovaná rodine.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská ekonomika #hospodársky pokles #koronakríza