Keď striebro nepoteší

Bolože to slávy, keď sa kompetentní búchali do pŕs, ako sme zvládli hnusobu. Nie ako tí Taliani. (Spomínate, pán premiér?) Lebo hoci v pandemickej štatistike sa Slovensko relatívne drží, tá ekonomická je viac ako ponurá. Stačí sa pozrieť na čísla.

12.06.2020 20:00
debata (1)

Za prvý štvrťrok tohto roka sa domáca ekonomika prepadla medzikvartálne o vyše päť percent. Ide o historický rekord. Takto hlboko sa krajina nedostala ani v krízovom roku 2009. Vtedy nás totiž držali firmy, ktoré robili do posledného dychu. Teraz však mnohé zavreli svoje brány zo dňa na deň. A cez zatvorené hranice sa aj to, čo bolo vyrobené, vyviezť nedá.

Naplno sa tak ukázali slabiny slovenskej, ako sa zvykne hovoriť, "malej a otvorenej“ ekonomiky. Tá sa totiž viac ako na domácu spotrebu orientuje práve na vývozy. No a to, že koronavírus úradoval aj v automobilovom priemysle, bola už len pomyselná bodka. Počas pandémie bolo totiž ťažké autá nielen vyrábať, ale ich aj predávať.

Veľký obrat sa však nedá čakať. Čo-to už naznačila aj Národná banka Slovenska, keď ukázala svoje odhady na tento rok. Ekonomika má padať ešte výraznejšie. Ako-tak sa začne zotavovať až ten budúci. Poraziť túto hnusobu nebude ľahké.

Mimochodom, v európskej štatistike nás "predbehlo“ len Francúzsko a už spomínané Taliansko. Od najhoršieho výsledku nás delila len jedna desatina percenta. Na druhej priečke od konca sme tak spolu so Španielmi skončili len o jeden fúzik.

Ani Nemecko si v európskom rebríčku neviedlo veľmi lichotivo. Aj keď predsa len o čosi lepšie. Padlo len o čosi vyše dvoch percent. Do svojej ekonomiky sa však chystá naliať 130 miliárd eur. (Tomu sa už povie pomoc.) Hádam sa tak môžeme predsa len trošilinka optimistickejšie pozerať na nášho najväčšieho obchodného partnera. Aj keď padá už nejaký ten štvrťrok. <PE>

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #hospodársky pokles