Dovolenka za štátne

Ministerstvo dopravy vo veľkom rozbalilo pomoc pre cestovný ruch. Zachrániť domáce hotely, penzióny a chaty by mali rekreačné poukazy. Samozrejme, v zlepšenej verzii. Tá z dielne národniara Andreja Danka platná od januára minulého roka pre pandemické časy akosi nepostačuje.

18.06.2020 20:00
debata (1)

Po novom totiž bude na domáce dovolenky prispievať štát. Teda na každého jedného dovolenkára maximálne 275 eur ročne. Zjemňuje sa aj pravidlo dvoch odpracovaných rokov. Teraz už bude stačiť, aby mal človek za sebou skúšobnú lehotu a môže baliť na zadotované voľno.

Tentoraz poukazy prichádzajú s oveľa menším reptaním. Predsa len viac ako polovica dovolenky nebude na pleciach firmy. Práve povinný podiel podnikov bol totiž kameňom úrazu.

Minulý rok naše hotely trhali rekordy v návštevnosti. A to aj vďaka na začiatku nie príliš vítanému Dankovmu opatreniu. A hoci túto sezónu sa zázraky čakať nedajú (predsa len dva a viac mesiacov bez tržieb leto nespasí), iste to však čo-to to spraví. Teda tam, kde otvoria a zabojujú o dovolenkychtivých pracujúcich.

Od návrhu si rezort dopravy sľubuje záchranu desaťtisícov pracovných miest. Tretina hotelov je však stále zavretá. Či otvoria a či vôbec prežijú, ukáže leto. Mnohé si sľubujú záchranu práve od zlepšených poukazov na domácu dovolenku.

Štátnu kasu to bude stáť vyše 123 miliónov eur. Teda ak počítame s maximálnym príspevkom na jedného dovolenkára. Málo? Veľa? Rezort dopravy sa dušuje, že peniaze sa do štátnej kasy vrátia cez dane. Ľudia svoj zárobok totiž minú doma, nie v cudzine. Ako by povedal Andrej Danko, uvidí sa na konci dňa, pardon roka-dvoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekreačné poukazy