Veľká blamáž Veroniky Remišovej?

Keď minulý týždeň na Úrade vlády zasahovali kukláči z NAKA a Veronika Remišová vyrukovala s tým, že štátnu sieť Govnet niekto odpočúval, zdalo sa, že Slovensko zažije kauzu, aká tu ešte nebola.

18.06.2020 19:00
debata (198)

Keď niekto povie, že môže byť ohrozená kybernetická bezpečnosť štátu, tak to znie priam hrozivo. No vzhľadom na to, že žijeme v krajine, kde sa veselo odpočúva a kšeftuje s nahrávkami, nie je celkom nepredstaviteľné, že by sa niekto „napichol“ na štátnu sieť a získal komunikáciu členov vlády.

Keďže systém mal na starosti Richard Raši, kauza nadobudla okamžite aj politický rozmer. Núkala sa skratka, ktorú Remišová aj využila: môže za to Smer. Pridal sa aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý na svoj facebookový profil napísal: „Odporúčam príslušníkom strany Smer, novej aj starej aj hocijakej, aby sa pratali, prípadne si vyžehlili pruhované pyžamo. Toto bude škandál obrovských rozmerov a bude z neho aj vyvodená zodpovednosť.“

Prešlo pár dní a zdá sa, že namiesto slovenského Watergate sa na obzore črtá skôr veľká blamáž Veroniky Remišovej, ktorá celú vec spolitizovala.

Tak si to zrekapitulujme: v súvislosti so zásahom v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby polícia najprv prepustila všetkých štyroch zadržaných a nevzniesla žiadne obvinenie.

Remišová možno kauzou Govnet prešustrovala politický kapitál, ktorý si v uplynulých rokoch prácne nahonobila, a Pellegrini, naopak, získal cenné body pri zakladaní novej strany.

Následne premiér Matovič v pondelok po rokovaní Bezpečnostnej rady dokonca povedal, že bezpečnosť na Slovensku máme pod kontrolou a „Govnet funguje po zásahu NAKA v normálnom režime“. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na tom istom brífingu vyhlásil: „Nerobme z toho nejakú zásadnú kovbojku, normálne sa upokojme, nechajme políciu, nech si robí svoju prácu“.

Na ďalší deň Richard Raši a Peter Pellegrini vysvetlili, ako vec vidia oni, a na Remišovej nenechali ani nitku suchú. Podľa nich po kybernetickom útoku proti ministerstvu zahraničia z roku 2019 tajné služby v spolupráci s francúzskou stranou na vládne servery legálne nainštalovali zariadenie, o ktorom Remišová tvrdí opak. Keďže takéto operácie sa dejú v utajení, no Remišová išla s bubnom na zajace, jej konanie označili za amatérske a podali na ňu trestné oznámenie.

Treba povedať, že argumenty oboch politikov pôsobili o dosť presvedčivejšie ako „hapkanie“ Remišovej, ktorá zjavne v novej funkcii tápe. Chcela vytĺkať politický kapitál, no nakoniec sa všetko obrátilo proti nej.

V tejto vyhrotenej situácii vstupuje na scénu prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vyzvala všetkých na zdržanlivosť. Hoci na prvý pohľad to vyzeralo, že hodila Remišovej záchranné koleso, najpravdepodobnejší je skôr scenár, že si ju pozvala na koberček, aby celú kauzu nevyhrocovala, kým vyšetrovatelia nedospejú k nejakému záveru.

Príslovie „Dvakrát meraj a raz rež“ platí v tomto prípade dvojnásobne. Remišová možno touto kauzou prešustrovala politický kapitál, ktorý si v uplynulých rokoch prácne nahonobila, a Pellegrini, naopak, získal cenné body pri zakladaní novej strany.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Peter Pellegrini #NAKA #Veronika Remišová #govnet