Krištúfková bez funkcie. Smiešny záver smutného príbehu

A sme bez splnomocnenkyne vlády pre rodinu. V teatrálnom prejave sa Petra Krištúfková vzdala funkcie, ktorú si ešte ani nestihla prevziať.

21.06.2020 19:00
debata (30)

Môže za to vraj mediálny lynč, útoky na jej rodinu, straníckeho šéfa Borisa Kollára a súčasnú vládu. Nie kontakty s toxickým Marianom Kočnerom zatiaľ neprávoplatne odsúdeným v kauze televíznych zmeniek a zakrátko zrejme i v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice.

Vláda Krištúfkovú vymenovala v stredu, v nedeľu na pôde Národnej rady vyčítala novinárom, že prekrúcajú jej slová. Zhrnuté: prijala pozvanie na dovolenku od bývalej Kočnerovej manželky na ich jachtu, požičala si od nej Kočnerovo auto a neskôr sa s Kočnerom osobne stretla, aby riešila majetok jednej zo svojich dvoch dcér.

Nie, pani poslankyňa za hnutie Sme rodina sa nemusí ospravedlňovať za dovolenku, auto či za stretnutie, veď ktorá matka by sa neusilovala získať pre dieťa dedičstvo. Hoci po otcovi, o ktorom sa hovorí ako o mafiánskom bosovi. Kočner už pošpinil aj iných v tejto koalícii, a žijú si veselo ďalej svoje politické životy.

Kauza nenaplnených ambícií jednej vládnej poslankyne ukázala, že ak má strana dobré postavenie v koalícii a účinné páky na premiéra, môže si dovoliť v podstate všetko. Aj si poza chrbát ostatných partnerov vymyslieť nový vládny post a obsadiť ho nekvalifikovaným človekom.

V tomto prípade by azda stačilo, keby svoje kontakty Krištúfková sama vysvetlila, potom sa na chvíľu so spolustraníkmi zamyslela a dokopy by hádam prišli na to, že po a) táto krajina v tejto chvíli nepotrebuje splnomocnenkyňu pre rodinu a po b) ona rozhodne nie je vhodnou adeptkou na tento post.

Ak je reč o ospravedlňovaní sa, mala by povedať prepáčte za to, že hneď na začiatku nepoložila na stôl fakty, ktoré ju jednoducho dobehli. Po nedeľnom vystúpení by sa mala ospravedlniť i za argumentáciu, ktorú práve použila. Namiesto priznania si chyby oháňať sa pomocou ďalším matkám?

Argumentovať, že pozíciu splnomocnenkyne by vykonávala zadarmo, že veď túto agendu robila doteraz a bude ju naďalej napĺňať? Tak načo vláda zriaďovala inštitút splnomocnenkyne pre rodinu? Azda na ozdobu na listovom papieri?

Okolo inštitútu sa krúti veľa otázok a v podstate žiadne odpovede. Máme dosť iných úradov, vládnych a mimovládnych, ktorých agendou je pomoc ľuďom v núdzi, aj špeciálne matkám, ktoré sa o deti starajú samy. Máme ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Rodina, to nie je iba otec, mama a deti, ale aj len mama a deti alebo len otec a deti.

Nebude splnomocnenkyňa, nebude inštitút. To by mohla byť bodka za týmto smutno-smiešnym patetickým príbehom. Rozprávky sú však rozprávkami aj preto, lebo z nich plynie nejaké poučenie.

Kauza nenaplnených ambícií jednej poslankyne ukázala, že ak má strana dobré postavenie v koalícii a dobré páky na premiéra, môže si dovoliť v podstate všetko. Aj si poza chrbát ostatných partnerov vymyslieť nový vládny post a obsadiť ho človekom, ktorého jediným profesijným prínosom k problematike je poslancovanie. Nie vzdelanie, sledovanie riešení problematiky v zahraničí, študovanie trendov, ale štvorročné sedenie v jednom výbore, čo dokazuje i jej poloprázdny profesijný životopis.

Tragické ponaučenie? Len aby sme sa nedočkali ešte ďalších…

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Boris Kollár #Sme rodina #Petra Krištúfková #splnomocnenkyňa #mafiánsky bos