Trump: Z babráka opravár

Každý štát má právo chrániť pracovné miesta pre svojich občanov. Ba povinnosť. Stonásobne to platí o ochrane ich zdravia. Po tom, čo Donald Trump druhú vec zbabral, rozbehol sa zachraňovať prvú.

23.06.2020 20:00
debata (4)

Prezident si asi myslel, že USA prejdú koronavírusom ako fakír po žeravých uhlíkoch. Dopadlo to tak, že sa popálil nielen on sám, ale s ním aj celá krajina. Na cintorínoch pribudlo už viac ako 122-tisíc hrobov obetí ochorenia COVID-19. Pliagu všemožne podcenil. Ešte aj tragikomicky vyhlasoval, že nebude nosiť rúško, lebo ako by to vyzeralo, keby v Bielom dome prijal nejakého lídra zo zahraničia. Pre pandémiu však už dlhé týždne nijaký štátnik do jeho sídla neprišiel…

Teraz Trump bráni zamestnania pre Američanov spôsobom, že takmer pred všetkými cudzincami zabuchol dvere. Neumožní zarobiť si v USA ľuďom zo zahraničia od pestúnok až po programátorov. Pocíti to viac ako pol milióna osôb so zdôvodnením, aby miesta mohli obsadiť americkí občania, ktorých státisíce pre pandémiu prišli o prácu. O pár mesiacov bude zaujímavé vidieť vyhodnotenie, ako sa podarilo obsadiť pozície, na ktoré zvlášť technologické firmy potrebujú odborníkov zo zahraničia.

Trumpovmu boju proti nelegálnej migrácii smerujúcej z Mexika sa dá tiež všeličo vyčítať, ale balík nových a predĺžených obmedzení do konca tohto roku má ešte väčšie diery. V konečnom dôsledku môže poškodiť americkú ekonomiku, v čom sa zhodujú šéfovia spoločností odkázaných na pracovnú silu cudzincov.

Opravár z Bieleho domu by mohol narobiť viac škody ako úžitku. Pre Trumpa je však prvoradý osobný záujem. Zapáčiť sa voličom, ktorí radi počúvajú o ochrane záujmov USA bez ohľadu na to, že výsledok môže ich krajine ublížiť.

Fakíri chodievajú bosí nielen po uhlíkoch. Hlcú oheň. Trump vie ešte viac. Chrliť síru na cudzincov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #koronavírus