Mgr. Kollár, Bc. Krištúfková

Niektorým politikom trvá roky, kým sa znemožnia natoľko, že sú z verejného života napokon nútení odísť. Iní už doň vstupujú s takým biľagom, že je zarážajúce, ako vôbec mohli uspieť. Boris Kollár a Petra Krištúfková patria do tej druhej kategórie.

23.06.2020 19:00
debata (71)

Vzhľadom na ich životný príbeh, ani veľmi neprekvapuje, že obaja sú podozriví z plagiátorstva. Skôr je to potvrdením, že v politike sa nikdy nemali ocitnúť. Sú omylom v systéme. A čím skôr z neho odídu, tým lepšie pre celú krajinu.

Všetci vieme, že kradnúť sa nemá, ale keď ide o honor, idú všetky zábrany bokom. Keďže žijeme v strednej Európe, posadnutej titulomániou, mnohí urobia všetko pre to, len aby si pred meno mohli napísať tie čarovné písmenká.

Lenže je rozdiel ako sa k tomu následne postavia. Kým napr. v Nemecku minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg v r. 2011 bez veľkých rečí odstúpil, u nás zatiaľ ani jeden politik zo svojho zlyhania nevyvodil dôsledky. V tomto je Slovensko vskutku „čarovné“. Nemôžeme sa vyhovárať na akýsi „postkomunistický symptóm“, iné štandardy a podobne, pretože nič také v danom prípade neexistuje. Ide o elementárnu slušnosť. A tá v slovenskej politike zjavne chýba.

Súčasný predseda parlamentu svojho predchodcu kedysi nabádal, aby sa postavil zoči-voči pravde, aj keď je to nepríjemné. Teraz bude môcť on sám ukázať, ako sa nepríjemnej pravde zoči-voči postaví on.

Ak v susednom Maďarsku po prevalení plagiátorskej aféry odstúpil bývalý prezident Pál Schmitt a v Česku zasa ministerka spravodlivosti Taťána Malá, niet najmenších dôvodov, aby u nás zostávali plagiátori ďalej pôsobiť vo verejných funkciách. Hoci svoj mandát získali vo voľbách, klamali, a preto by sa mali z politiky porúčať.

To, že sa to prepieklo Figeľovi, Zmajkovičovej aj Dankovi, však u našich politikov posilňuje pocit, že ani im sa nemôže nič stať. Preto je veľmi pravdepodobné, že sa túto kauzu pokúsia zamiesť pod koberec aj Kollár s Krištúfkovou.

V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako sa k tejto veci postaví Igor Matovič. Ak chce bojovať proti korupcii a podvodom, mal by si v prvom rade zamiesť pred vlastným prahom. Pretože s predsedom parlamentu, ktorý ukradol texty iným, len ťažko môže bojovať proti zlodejom, ktorí kradnú peniaze. Oslabuje to jeho dôveryhodnosť i dôveryhodnosť celej vlády.

Táto kauza vrhá zlé svetlo aj na naše vysoké školstvo. Niežeby si niekto robil ilúzie o Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici, kde Kollár aj Krištúfková získali tituly, no teraz sa jasne ukázalo, že niektoré „tlačiarne na diplomy“, z nepochopiteľných dôvodov nazývané univerzitami, nemali nikdy ani vzniknúť.

V časoch, keď študoval Andrej Danko, o nejakom softvéri, ktorý dokáže odhaliť plagiát nik ani nechyroval. Dnes však takýmto softvérom školy bežne disponujú, preto je zarážajúce, že školiteľ takéto práce vôbec pustil ďalej.

Súčasný predseda parlamentu svojho predchodcu kedysi nabádal, aby sa postavil zoči-voči pravde, aj keď je to nepríjemné. Teraz bude môcť on sám ukázať, ako sa nepríjemnej pravde zoči-voči postaví on.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátor #Petra Krištúfková