Zakáže Slovensko sporný Roundup?

Rakovina-nerakovina, odškodné bude. Až takmer 11 miliárd dolárov – teda necelých desať miliárd eur vyjde ukončenie troch štvrtín sporov okolo glyfosátu Roundup.

25.06.2020 20:00
debata (3)

Nemecký koncern Bayer sa totiž rozhýbal a chce ukončiť ťahanice po súdoch. Tie kúpil pred dvomi rokmi spolu s americkým hnojivovým gigantom Monsanto. Celkovo ide o desaťtisíce žalôb, pritom ďalšie sa chystajú.

Žeby predsa len tí zlí-zlí ekológovia mali tak trocha pravdu? Hoci súdy opakovane (nejde veru o prvé miliardy na odškodnom) odklepli peniaze pre "obete“ glyfosátu, stále nie je čierne na bielom napísané, že škodí. Všetko stojí a padá na rozhodnutí amerického federálneho súdu, ktorý ešte vlani v marci rozhodol, že spôsobuje rakovinu.

Lebo – nalejme si čistého vína – dokázať to vo svete, kde ide hlavne o peniaze, nie je ľahké. Akú-takú odvahu mala pred rokmi Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá sporný glyfosát označila ako "pravdepodobne karcinogénny“. S dôrazom na pravdepodobne. Brusel sa však pri svojom rozhodovaní opieral o iné posudky. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a Európska chemická agentúra totiž tvrdia, že nejde o karcinogén. Výsledok? Glyfosát, a teda aj sporný postrek Roundup, sa môže s určitými obmedzeniami (aby sme boli spravodliví) na pôde únie používať ešte do polovice decembra 2022.

Najnovšie sa o zákaz snaží Luxembursko. Tamojší farmári sa vyjadrili, že budú žiadať o kompenzácie. Ešte vlani sa o stopnutie glyfosátu pokúsilo Rakúsko. Vlastný návrh nakoniec zastavila samotná rakúska vláda – vraj pre procedurálnu chybu. Slovensko sa pri otázkach na možný zákaz doposiaľ odvolávalo na Brusel.

Azda sa zmení postoj pod novým ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (ktorý má bližšie k ekológom ako k farmárom). Čo poviete, pán minister?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #odškodné #Monsanto #Bayer #Roundup