Stále zostávam Borisom. Však práve...

Keď slušný človek niečo vyparatí, tak sa za svoj čin hanbí. Neslušný však nemá žiadne zábrany. Verejnosť sa o tom mohla opäť presvedčiť pri sledovaní tlačovky Borisa Kollára. Ten ju začal slovami: „všetci ma dobre poznáte“. No práve preto, že vieme s kým máme dočinenia, sa dalo tušiť, čo bude nasledovať...

26.06.2020 19:00
debata (21)

Pritom stačilo povedať: Prepáčte. Vyriecť toto zázračné slovíčko, je však pre niektorých ľudí azda to najťažšie na svete. Namiesto toho predseda parlamentu spustil tirádu o ťažkom detstve a dobrom podnikateľovi, ktorý nikoho „sprosto“ nevyhodil. Nasledovalo siahodlhé čítanie stanoviska Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici a napokon to všetko zaklincoval vetou: „Nebudem sa ospravedlňovať, lebo sa nemám za čo. "

Toto „zásadné vyhlásenie“ bolo veľmi chabou obhajobou a dojalo asi len voličov Sme rodina. Tí mu možno aj uveria, no ostatní si o Kollárovej diplomovke budú myslieť svoje… Je smutné, že z úst koaličných partnerov zazneli len veľmi vlažné stanoviská. No našiel sa aspoň jeden spravodlivý, ktorý dal jasne najavo, čo si myslí a nebál sa to povedať nahlas. Nositeľ ocenenia Biela vrana minister Ján Mičovský zostal verný svojej povesti: „Je to zásadný problém, ktorý nie je možné prejsť mlčaním. Ak je to pravda, pán Kollár by rozhodne nemal byť predsedom Národnej rady.“

Ozvala sa aj prezidentka Čaputová: „Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je však potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov.“Hlava štátu trafila klinček po hlavičke. Nie je možné vodu kázať a víno piť. Rovnaký meter musí platiť pre všetkých.

Stačilo povedať: Prepáčte. Vyriecť toto zázračné slovíčko, je však pre niektorých ľudí azda to najťažšie na svete. Namiesto toho predseda parlamentu spustil tirádu o ťažkom detstve a dobrom podnikateľovi a napokon to všetko zaklincoval vetou: „Nebudem sa ospravedlňovať, lebo sa nemám za čo. "

Jeden škandál pozíciou vládnej 95-ky neotrasie. Toto mlčanie však bude ešte koaličných politikov mrzieť, pretože spustili postupnú eróziu dôvery. Ak časom pribudnú ďalšie kauzy, bude erózia kus po kuse odplavovať ten najmenejcennejší materiál, ktorý môže politik získať.

Matovič svojím ľahkovážnym prístupom tak postupne príde o kapitál, ktorý si dlhé roky budoval. Sľuboval, že bude iný, noteraz sa ukázalo, že je skoro navlas rovnaký ako jeho predchodcovia.

Pritom sa núkalo úplne elegantné riešenie. Kollár mohol odstúpiť, čo by upokojilo situáciu a nijakým spôsobom neohrozilo fungovanie koalície. Napokon, aj Fico s Kaliňom rezignovali a Pellgriniho kabinet fungoval ďalšie dva roky.

Boris Kollár síce môže tvrdiť, že „zákon nebol porušený“, lebo ukradol len 24,45 % z diplomovky. No tento právny formalizmus je v podstate len variáciou formulky: „skutok sa nestal“. A tým, že titul Mgr. používať nebude, iba potvrdzuje podozrenie, že nemá celkom čisté svedomie. Pretože ak by bol o svojej nevine presvedčený, bol by naň hrdý a nerobil divadielko, že stále zostáva Borisom.

Poučenie pre ostatných: skalický je dobrý len rubín, čo sa o niektorých diplomoch z tohto mesta povedať nedá.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátorstvo #Ján Mičovský #Zuzana Čaputová