Sto dní vlády zmeny

Nová vláda nastupovala k moci v nezávideniahodnej situácii. Avšak nováčikom, ktorí dovtedy nemali žiadne skúsenosti s riadením štátu, sa úspešne podarilo skrotiť prvú vlnu. Ich prácu v tomto ohľade možno hodnotiť pozitívne.

29.06.2020 10:30
debata

Avšak spôsob, akým premiér prezentoval prijaté opatrenia, poodhalil jeho modus operandi. Ukázalo sa, že tak ako svoju stranu, aj rolu predsedu vlády vníma skôr ako „one man show“. Dlhočizné tlačovky na dennej báze slúžili viac na sebaprezentáciu ako na exaktnú komunikáciu prijatých opatrení.

Ukážkovým príkladom bolo obmedzenie voľného pohybu počas Veľkej noci. Chaos, ktorý nastal na hraniciach okresov, vznikol len vinou rozdielov medzi prezentovaným spôsobom kontroly a faktickým znením právneho predpisu. Takto to vyzerá, keď do riadiacich funkcií zasadnú amatéri, ktorí svoju neznalosť fungovania štátu a práva dobiehajú priamo v úrade.

Krátke fungovanie vlády však nastavilo aj pozitívne trendy. Najmä rezorty zahraničných vecí a spravodlivosti ukazujú, že na kompetentné riadenie ministerstva treba skúsenosti a znalosť problematiky. Po štyroch rokoch dvojkoľajnosti má Slovenská republika opäť zrozumiteľnú zahraničnú politiku a jasne deklarovanú euroatlantickú orientáciu. S reformami ministerky Kolíkovej v oblasti spravodlivosti to tiež vyzerá nádejne.

Sto dní vlády nám však rýchlo ukázalo aj viacero znepokojujúcich lekcií politického realizmu. Opäť sa ukazuje, že niektorí vládni predstavitelia sa väčšmi usilujú o moc ako o spoločné dobro.

Len pred pár dňami sa zdalo, že najlepším príkladom premiérovho machiavelizmu bolo obsadenie všetkých prednostov okresných úradov jeho stranou v netransparentnom výberovom konaní. Tento prešľap však prehlušila plagiátorská kauza Borisa Kollára a premiérovo vyrovnanie sa s ňou. Matovič v mene udržania stability vlády poprel svoje predošlé hodnoty, podržal Kollára a skritizoval kolegov zo Za ľudí, ktorí Kollára vyzvali na odchod.

Do očí bijúce rozpory medzi predvolebnými sľubmi a realitou, legitimizácia pochybných prostriedkov na dosiahnutie ušľachtilých cieľov a inštrumentálny prístup k hodnotám tak začínajú byť charakteristické už aj pre túto vládu. Tento negatívny trend sa snaží odvrátiť koaličný hlas rozumu v podobe strán SaS a Za ľudí. Avšak absencia ich užšej kooperácie ho činí takmer bezmocným. Vládne kormidlo tak aj naďalej bude pevne v rukách Matoviča s Kollárom.

Skutočným záťažovým testom pre vládu bude až valiace sa cunami ekonomickej krízy. Ak sa vláde nepodarí racionálne využiť získané finančné prostriedky na uskutočnenie žiaducich reforiem, jej budúcnosť môže byť ohrozená. Predvolebný populizmus, schopnosť zaujať pozornosť či protikorupčný ťah ich už potom nezachránia.

Snáď si to aj sami uvedomia a po ďalších sto dňoch si budeme môcť povedať, že „vláda zmeny“ začala klásť väčší dôraz na „zmenu“ ako na „vládu“. Ak sa totiž želaný cieľ – zmena nedosiahne, zostane nám iba trpká spomienka na pokrivené chodníčky k nemu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #plagiátorstvo #vláda Igora Matoviča