Pelleho nový hlas

Peter Pellegrini si na meniny nemohol želať krajší darček. Spolu s kolegami verejnosti predstavil svoju novú stranu, ktorá sa bude volať Hlas.

29.06.2020 19:00
debata (19)

Kto by hľadal nejakú súvislosť s hlasistami Vavrom Šrobárom a Pavlom Blahom, robil by to úplne zbytočne, pretože táto nová zostava pravdepodobne ani netuší, že tu v minulosti nejakí hlasisti existovali. A ak aj tuší, vôbec ju to netrápi. Pellegriniho Hlas nenadväzuje na nejaký ideový odkaz hlasistov, je to skôr hlas tých, ktorí vycítili príležitosť.

Ak teda niekto čakal niečo originálne, musel byť sklamaný. Lenže čo už možno čakať v krajine, kde okrem Kresťanskodemo­kratického hnutia majú politické subjekty nič nehovoriace ba až bizarné názvy ako Sieť, Nova, Spolu, Sme rodina či Dobrá voľba.

Z týchto názvov nie je vôbec jasné, či ide o strany konzervatívne, liberálne, alebo ľavicové, ale to je možno aj zámer, pretože voliči si až tak veľmi na nejaké jasné ideologické vymedzenia nepotrpia. Nič nehovoriaci subjekt so silným lídrom má veľkú šancu osloviť čo najširšie spektrum voličov.

Pellegrini je v tomto trochu odlišný, lebo za všeobjímajúci názov Hlas dal apendix sociálna demokracia. Ak nový Hlas sociálnej demokracie bude znieť niekomu povedome, je to v poriadku. Kapela síce zmenila „frontmana“, ale repertoár zostáva rovnaký. Ak by chcel niekto vedieť, aký je rozdiel medzi Petrom Pellegrinim po boku Roberta Fica a Pellegrinim v novej strane, odpoveď je – žiadny.

Ak nový Hlas sociálnej demokracie bude znieť niekomu povedome, je to v poriadku. Kapela síce zmenila „frontmana“, ale repertoár zostáva rovnaký. Ak by chcel niekto vedieť, aký je rozdiel medzi Petrom Pellegrinim po boku Roberta Fica a Pellegrinim v novej strane, odpoveď je – žiadny.

Veľmi jasne to dal najavo líder novej sociálnej demokracie, keď počas tlačovej besedy povedal: „My sa nikdy nevydáme cestou inou, ako je nejaká slovenská sociálna demokracia riešiaca problémy Slovenskej republiky, slovenského hospodárstva. Nebudeme vyťahovať témy, ktoré si môžu dovoliť riešiť krajiny, ktoré už majú všetko vyriešené. Žiadni migranti, žiadne povinné kvóty, nič z tohto. Národný záujem a národný pilier musí byť takisto súčasťou našej politiky.“

Bude to teda „štandardná sociálna demokracia karpatského typu“, na akú sme boli zvyknutí doteraz. Provinčná, možno trochu menej konzervatívna, trošku viac zelená (aj keď so Žigom, ktorý je známy obchodník s drevom, bude trochu na smiech), ale v princípe stále rovnaká.

Novinári a politológovia si môžu uťahovať z „novosti“ Hlasu, no podstatné je, čomu uveria ľudia. A tým, zdá sa, Pelleho minulosť neprekáža.

Jedna zmena predsa nastala. A keďže sú Slováci skromní, vystačia si aj s málom. Keď už sa starý model zunuje, treba hodiť na trh nový. Tak nejako to funguje aj v našej politike. Ako naznačujú posledné prieskumy zostávajú verní značke, iba model Fico vymenili za model Pelle.

Ten sa zatiaľ vezie na „premiérskej“ vlne, ktorá ho vyhodila až na 20 percent. Keď už v prieskumoch nebude figurovať jeho meno, ale iba názov strany Hlas, môže klesnúť. Podstatné preto bude, nakoľko sa Pellegrinimu podarí identifikovať s novým subjektom.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #sociálna demokracia #Hlas #Peter Pellegrini