Prečo odišiel Lučanský?

Dobrovoľné odstúpenie Milana Lučanského z pozície policajného prezidenta bolo prekvapením. Zákon mu umožňoval zotrvať vo funkcii až do roku 2023. Prečo potom hodil flintu do žita?

30.06.2020 20:00
debata (34)

Novela zákona o štátnej službe z roku 2018 umožňuje odvolanie policajného prezidenta už len z presne určených dôvodov. Minister vnútra ho už nemôže „vyprevadiť“ svojvoľne, ale len keď mu to odobrí brannobezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov. Tou súčasná koalícia disponuje.

Tajná dohoda medzi ministrom vnútra a prezidentom sa tak zrejme niesla v duchu: „Odstúp sám alebo ti k tomu dopomôžeme."

Policajný prezident si tak iste zrátal, že odchodom z vlastnej vôle si zachová väčšiu mieru dôstojnosti, ako keby bol nasilu odvolaný po grilovaní na výbore. Potvrdzuje to jeho výrok: „I keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny."

V tomto ohľade však jeho zdôvodnenie znie skôr alibisticky. Ak je totiž skutočne presvedčený, že dôvod na jeho odvolanie neexistuje a koalícia by ho len umelo vyfabrikovala, mohol by na takú účelovosť poukázať a vrátiť ministrovi požičané.

V súčasnej situácii nám neostáva nič iné, len špekulovať nad skutočnými dôvodmi jeho odchodu. Tým prvým môže byť snaha vyhnúť sa zvýšenej pozornosti, ktorú by odvolávací proces priniesol. Je pochopiteľné, že sa chce takémuto scenáru vyhnúť, najmä ak vie, že relevantný dôvod by sa možno aj našiel.

Druhý dôvod môže spočívať vo fakte, že aj po novele je policajný prezident priamo zodpovedný za výkon svojej funkcie ministrovi vnútra. Ak k tomu pripojíme absentujúcu vzájomnú dôveru, utopenie sa vo vnútorných konfliktoch by v súčasnosti verejnému záujmu istotne neprospelo. Dúfajme len, že práve toto bolo tým rozhodujúcim faktorom.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #policajný prezident #Milan Lučanský