Na šnúrke od Kollárových gatí

Pri sledovaní tlačovej besedy poslaneckého klubu OĽaNO si človek uvedomil, ako ľahko sa dá niečo predstierať. Pretože ten, kto predstiera, pri prvej príležitosti, keď mu to okolnosti dovolia, zahodí všetky zábrany...

30.06.2020 19:00
debata (17)

To je aj prípad Igora Matoviča, ktorý zhodil masku „slušniaka“ a pri prvom probléme v koalícii sa zachoval ako totálny alibista. Namiesto toho, aby sa jeden človek priznal a ospravedlnil, majú byť z plagiátorstva podozriví všetci. Každý súdny človek so štipkou kritického myslenia uzná, že celé je to postavené na hlavu!

Máme tu jedného konkrétneho človeka, ktorý v prípade diplomovej práce preukázateľne podvádzal, no my namiesto toho ideme kriminalizovať 5,4 milióna občanov SR. Je to rovnako absurdné, ako keby policajti chytili zlodeja priamo pri čine, no ich šéf by vyhlásil, že kým nevyšetria všetkých ostatných, ktorí sú teoreticky tiež podozriví, dovtedy za krádež neodsúdia nikoho.

To, že sa Matovič správa akoby bol Boris Kollár stredom vesmíru, okolo ktorého sa točí všetko ostatné, znamená, že 17 poslancov hnutia Sme rodina je pre neho dôležitejších ako osobná integrita. Pritom je v takej komfortnej pozícii, v akej nebol žiadny jeho predchodca. Disponuje ústavnou väčšinou 95 hlasov.

Poslanecký klub OĽaNO totiž ministra školstva Branislava Gröhlinga a ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú požiadal, aby spoločne do septembra pripravili zákon na preverenie všetkých záverečných školských prác, ktorý má obsahovať možnosť odobrať absolventom vysokoškolský ti­tul.

Celá vec je o to absurdnejšia, že Igor Matovič aj jeho poslanci priznávajú, že Boris Kollár zlyhal, no zároveň, v záujme udržania sa pri moci, privierajú cudne oči. Matovičov odpútavací manéver má niekoľko chybičiek krásy. Predovšetkým takáto právna norma by bola retroaktívna, čo protirečí duchu zákonov. Ak si Matovič myslí, že keď túto záležitosť hodil na plecia dvoch ministrov z iných strán, čím sa zbavil zodpovednosti a všetko pôjde do stratena, tak to svedčí o jeho naivite. Áno, ide leto a ľudia zabúdajú, ale po takomto škandále Kollárovi už prischne nálepka podvodníka, a tak, ako sa predtým smiali z Danka, budú si robiť žarty aj z neho.

Pri každom (zlo-)čine je podstatný motív. To, že sa Matovič správa akoby bol Boris Kollár stredom vesmíru, okolo ktorého sa točí všetko ostatné, znamená, že 17 poslancov hnutia Sme rodina je pre neho dôležitejších ako osobná integrita. Pritom je v takej komfortnej pozícii, v akej nebol žiadny jeho predchodca. Disponuje ústavnou väčšinou 95 hlasov.

Keď sa v 90. rokoch začal používať výraz, že Mečiar visí na šnúrke od Ľuptákových gatí, ešte sme netušili, že sa z toho stane tradícia. Dzurindova vláda visela na šnúrke od Bugárových gatí, Ficova od Slotových a inak to nie je ani v prípade Igora Matoviča. Rozdiel je v tom, že Matovič na nej visí dobrovoľne. Jeho pohľad je však veľmi krátkozraký. Nevidí, respektíve možno nechce vidieť, s kým má do činenia. Dá sa totiž očakávať, že táto Kollárova čeliadka mu pripraví ešte nejedno nemilé prekvapenie.

Možno potom dôjde ku „kopernikovskému obratu“ a Matovič prehodnotí svoj postoj ku Kollárovi a k jeho partii. Len aby už nebolo neskoro…

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #plagiátorstvo