Ministerský zázrak

Aj vlk sýty, aj ovca celá. Takto nejako si predstavuje minister práce Milan Krajniak dohodu o minimálnej mzde. Lebo na jednej strane chápe, že ľudia by si zaslúžili viac. A na tej druhej - predsa len, firmám je po pandémii viac ako ťažko. Takže treba vyhovieť jedným aj druhým. Najlepšie tak, aby sa aj štátna kasa naplnila, aj to veľa nestálo.

02.07.2020 19:00
debata

Prosto, zázrak! Je jasné, že takto to fungovať nebude. Lebo, kde nie je, tam… a veru nepomôžu ani plamenné vyhlásenia odborárov či tvrdé súdy firiem.

Tí prví sa totiž nechali počuť, že za ten svet nepoľavia a menej ako zákonných 656 eur to nemôže byť. Trváme, musí byť, nedáme sa… Tí druhí zase vytiahli červené čísla a tvrdé argumenty. Jednoducho, nesmie to byť ani o jedno euro viac ako terajších 580 eur. Najlepšie, ak by to bolo ešte menej. Lebo veď špajza je prázdna nielen v štáte, ale aj v podnikoch. A hrozia prepúšťaním, varujú pred bankrotmi.

Debata to musela byť veru viac ako horúca. Skončila totiž vyhlásením, že žiadna ďalšia nebude. Koniec, bodka, dohoda sa nekonala. A to napriek tomu, že obe strany mali ešte na obrúsenie hrán takmer dva týždne čas.

Otázka minimálnej mzdy má ešte jeden, pomerne podstatný rozmer. Platy žien. Tie sa oproti platom ich mužských kolegov držia v priemere stále o dve pätiny nižšie. A to je len jedna strana mince.

Čo ďalej? Je jasné, že posledné slovo bude mať Krajniakov rezort. Čo však robiť? Ako patovú situáciu riešiť? Nedá sa vyhovieť obom stranám tak, aby dostali presne to, čo požadujú. Aj zvyšovať, aj znižovať, aj mraziť. Aj rušiť, aj zachovať vzorce. Lebo práve výpočet z dielne bývalej vlády je problém. Práve podľa neho by totiž od januára budúceho roka mala minimálna mzda vyskočiť o 76 eur.

Veľa? Málo? Nuž… záleží na tom, z ktorého konca platového spektra sa na túto sumičku pozeráme. Predsa len pre predavačku, upratovačku či dokladača tovaru s platom blízko tohtoročnej minimálky – teda 580 eur, ide o poriadny nárast. Pre vedúceho, manažérku, a veru nalejme si čistého vína, aj pre ministra či poslanca s násobne vyšším zárobkom, sú to len drobné. A sme doma.

Otázka minimálnej mzdy má ešte jeden, pomerne podstatný rozmer. Platy žien. Tie sa oproti platom ich mužských kolegov držia v priemere stále o dve pätiny nižšie. A to je len jedna strana mince. Tá druhá ukazuje, žiaľ, že väčšina žien pracuje na pozíciách, ktoré, slušne povedané, veľmi platené nie sú. V tejto optike vyzerajú aj tie minimálne mzdy akosi inak.

A to ešte neberieme do úvahy dôsledky po pandémii. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu zavreli ľudí doma. A s nimi aj deti. Bolo treba riešiť raňajky, teplé obedy a večere, nákupy, upratovanie, pranie rúšok, ale aj suplovať prácu učiteľov. Ďalší viac ako jeden plný úväzok. To všetko pristálo na pleciach žien. A sú to, žiaľ, aj pre tieto nové úväzky práve ony, čo môžu teraz skôr prísť o prácu. Predsa len akosi stále platí (o to väčšmi na Slovensku a navyše teraz), že živiteľom rodiny je chlap.

Ešte sme nespomenuli matky samoživiteľky (nech nám osamelí otcovia odpustia). Takže ako? Minimálnu mzdu zvýšiť treba. Doriešiť však treba aj tie dane a odvody, aby si mohli uľaviť tiež firmy. Takéto riešenie by isto iste potešilo aj zamestnancov a zamestnankyne. Keď už tak podporujeme tú rodinu. Však, pán minister?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Milan Krajniak #platy žien