Vybielené kapitoly

Aimé Césaire vo svojej slávnej Rozprave o kolonializme z roku 1955 jasne pomenúva príčiny európskeho úpadku po druhej svetovej vojne: Civilizácia, ktorá nie je schopná vyriešiť problémy, ktoré sama vytvára, je civilizácia morálne neobhájiteľná.

05.07.2020 20:00
debata (4)

Césaire bol černošský básnik a filozof, ktorý prenikavo povedal to, čo dedičia osvietenstva nechceli počuť: sotva obhájite svoje humanistické hodnoty, ak nezrovnoprávnite všetkých tých, na čích chrbtoch si budujete bohatstvo; ak nepriznáte, že ľudskoprávny kapitalizmus plný vznešených slov o slobode nijako neodstránil hybnú silu svojho chodu – otroctvo transformované na kolonializmus. Césaire mal odvahu povedať, že kolonializmus má rovnaké korene ako nacizmus. Nacizmus, proti ktorému v Európe bojovali tisícky čiernych vojakov, vari i v nádeji, že im za to Európa prizná miesto v dejinách. Nestalo sa tak. Ak aj áno, tak len čiastočne.

Ako sa nedávno zdvihla nová vlna protirasistického hnutia, sprevádzaná živelným rúcaním sôch, Francúzsko prišlo s nápadom pomenovať ulice a námestia podľa stovky černošských vojakov bojujúcich za Francúzsko. Po ľuďoch, ktorí dúfali, že po boku generála Charla de Gaulla vstúpia na stránky písanej histórie. Samotný de Gaulle však v pamätiach napísal, že bolo nevyhnutné ich vymazať, pretože bolo v politickom záujme, aby odboj reprezentovali len francúzski vojaci. Césairove slová o blízkosti kolonializmu a nacizmu trafili klinec po hlavičke presne vtedy, keď bolo nebezpečné poukazovať na toxickú rasovú nadradenosť Európy slobody a ľudských práv.

Prepisovať históriu alebo ju gumovať je nezmyselné a škodlivé. Chyby minulosti sa nedajú ani vziať späť, ani by nemali byť príčinou iných masových odplát. Je teda múdrejšie histórii vrátiť (doslova) vybielené kapitoly. Súčasný francúzsky nápad inšpiruje.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #rasizmus #kolonializmus #Aimé Césaire