Parlament rukojemníkom márnomyseľnosti?

Kúp si stranu, kúp si diplom, vyhraj voľby a môžeš všetko. Boris Kollár ako šikovný gazda tento recept vyšperkoval a celému Slovensku udelil ďalšiu lekciu politického realizmu. Osmelený hrejivou priazňou premiéra sa dokonca rozhodol podniknúť protiútok. Cieľ bol jasný - umravniť neposlušných saskárov a Za ľudí, ktorí si dovolili lipnúť na svojich predošlých hodnotách

07.07.2020 20:00
debata (22)

Tragikomický sled udalostí okolo plagiátorstva predsedu parlamentu tak mal v pondelok svoje vyvrcholenie. Boris Kollár poňal vyvodenie osobnej zodpovednosti po svojom a namiesto ústupku pritvrdil podaním návrhu na vlastné odvolanie.

Zároveň vyhlásil, že ak jeho geniálny návrh prejde, odíde z koalície. A dôvod? Lebo veď Sme rodina nie je prilepená na žiadnych stoličkách. A tak si Kollár ladne natrel kreslo lepom a len čakal, kým počas rozpráv zaschne.

Horúci zemiak tak úspešne pristál v rukách poslancov SaS a Za ľudí, ktorí ho predtým hryzkali mediálnymi výzvami na odchod. Tí sa v parlamente aj snažili zachovať si svoju tvár, niektorí dokonca ostro vystúpili proti Kollárovi, no ich prehra bola nezvratná.

Nikto príčetný nemohol očakávať, že deviata schôdza Národnej rady sa bude niesť v konštruktívnom a serióznom duchu. A čuduj sa svete, ani to tak nebolo. Namiesto toho slúžila len na exekúciu mocenského zákroku Borisa Kollára, ktorý sa pre svoju márnomyseľnosť nemienil vzdať svojej pozície.

A tak sa parlament stal pieskoviskom, na ktorom sa poslanci doťahovali o to, kto je väčší pokrytec. Opoziční poslanci okolo Petra Pellegriniho poukazovali na dvojaký meter koaličných poslancov, ktorí Danka vyzývali na odchod a teraz Kollára obhajujú. Tí koaliční kritizovali to isté len v opačnom garde.

Ako sa však hovorí – koniec dobrý, všetko dobré. Našťastie sa našiel konsenzus naprieč celým politickým spektrom aspoň v tom, že celé rokovanie bolo len divadlom a fiaskom.

Výsledok pondelňajšieho rokovania má mnoho porazených, no len jedného víťaza. Boris Kollár hlasovanie ustál a jeho koaliční partneri stiahli chvost, tak ako to predpovedal Matovič. Gratulujeme. Presne takto má vyzerať úsilie o navrátenie dôvery občanov v demokratickú formu vlády.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátorstvo #Národná rada SR