Sloboda a zodpovednosť

Po tridsiatich rokoch sme si opäť na niekoľko týždňov užili zatvorené hranice. Drakonické opatrenia obmedzili ľuďom slobodný kontakt s okolitým svetom. Zodpovednosť na chvíľu zvíťazila.

10.07.2020 20:00
debata

Potom na hraniciach rýchlo zasvietil zelený semafor a život sa začal vracať do normálu. Možno priskoro. Vo svete stále vyčíňal vírusový nepriateľ a zatiaľ ho neodradilo ani výraznejšie otepľovanie.

S príchodom leta sa Slováci rozcestovali. Zrejme nie v takom počte ako po minulé roky, ale zato s výraznou mediálnou podporou, PR akciu prevádzkovateľa žltých vláčikov, ktoré v súčasnosti vozia každý deň turistov k Jadranu, vysielali azda všetky televízie. Nadšení turisti akoby stratili ostražitosť a tlačia sa na preplnených plážach. Chápem, že na dovolenke je lepšie prestať myslieť na problémy celého sveta. Tých informácií okolo koronavírusu bolo už priveľa a strach spojený s obavami o vlastné zdravie nie je tým najlepším motivátorom.

Prvá dekáda júla však opäť na Slovensku pohrozila zvyšujúcim sa počtom prípadov pozitívne testovaných. Stredajšie číslo 53 bolo najhoršie od konca apríla. Varovný prst ihneď zdvihol aj premiér Igor Matovič, ktorý sa vo štvrtok opäť raz zbytočne dlho „producíroval“ pred televíznymi kamerami a vlastne nič nepovedal. Azda iba jediné. Ak bude počet chorých na COVID-19 narastať, kabinet nám vráti niektoré opatrenia. Ale to oznámi až v pondelok, keď má zasadať konzílium odborníkov i vláda. Naznačil však určité možné opatrenia na hraniciach.

A tak polícia z piatka na sobotu promptne zorganizovala akciu, ktorej cieľom je zabezpečiť na priechodoch monitoring stále platných opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR, ako aj informovať cestujúcich o povinnostiach pri návrate z krajín, ktoré nie sú na zozname bezpečných.

Všetko za nás vláda určite nevyrieši. Podstatné je, aby ľudia nestratili ostražitosť a zodpovednosť. Má to však jeden háčik. Demokracia nás za tridsať rokov naučila užívať si za plné priehrštie slobôd. Slováci ich však stále nevedia vyvážiť dostatočnou a dlhodobou zodpovednosťou voči iným i vlastnej krajine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karanténa #Covid-19