Prosím, adresnejšie!

Nechať či nenechať? To už vlastne nie je otázka. Už sa len hľadá spôsob, ako si politicky neuškodiť a ulahodiť "najbiednejším". Áno, reč je o štedrých trinástych dôchodkoch. Siahnuť na ne znamená cestu do politického pekla. A tam sa akosi nikomu nechce.

12.07.2020 20:00
debata (14)

Minister práce Milan Krajniak chce dôchodcov vyplatiť tak, ako len pôjde. Neprekvapuje to, veď práve Sme rodina hlasovala pred voľbami so Smerom. Naopak, o výraznom kotrmelci sa dá hovoriť u samotného premiéra Igora Matoviča. Práve on a jeho ľudia patrili ku kritikom rozdávania miliónov. Iné je však kričať z opozície a iné je byť premiér, čo siahne dôchodcom na ich istoty. Takže dôchodky budú, rozhoduje sa len aké. Ako príplatok vytiahol premiér aj dopravu zadarmo. A tiež lieky bez doplatkov.

Peniaze však nie sú. Teda pardon, neboli. Ďalší kotrmelec totiž urobil minister financií Eduard Heger (áno tiež z toho kritického hnutia). Ten však otočil nielen pri dôchodkoch, ale aj pri zadlžovaní. Ešte pred voľbami bol jedným z tých, čo káral za nezmyselné rozhadzovanie zo štátneho. V utorok však parlament schváli zmenu zákona roka. Z "prázdnej špajzy“ tak pôjde na pandémiu a nekryté výdavky (okrem iného dostane viac aj rezort práce, aj Sociálna poisťovňa) 7,8 miliardy eur navyše.

Takže peniaze by sme mali. Už sa len dohodnúť, koľko starkým dať. A či dostanú všetci rovnako. Lebo aj medzi dôchodcami sa nájde mnoho takých, čo mesačne dostanú tisícku. Možno teda, keď už ideme deliť tie milióny, by sa mohlo prihliadať na tých biednejších. Alebo ešte lepšie! Čo tak pozrieť sa, kto sú tí, ktorých chudoba kvári najviac? Najviac ohrození chudobou sú totiž osamelí rodičia – deväť desatín z nich sú ženy. Možno je načase rozhodovať podľa čísel a nie politických bodov. Hlavne keď ide o vládu, čo má plné ústa toho, ako záleží na deťoch…

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Milan Krajniak #Eduard Heger #trináste dôchodky