Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Ani v sociálnom balíku

Takmer všetci predstavitelia vládnej koalície sa na tlačovej konferencii venovanej súboru „opatrení na pomoc ľuďom“ odvolávali na sociálny štát.

15.07.2020 19:15
debata (9)

Môžeme sa na predchádzajúce vlády Smeru pozerať aj krivým okom, no neuberieme im zásluhu, že sa toto slovné spojenie vžilo vo verejnosti i medzi konzervatívnymi a pravicovými politikmi. Len dúfajme, že podľa toho budú aj postupovať – najmä voči tým skupinám obyvateľov, ktorí musia každé euro v dlaniach dvakrát obrátiť, než ho do niečoho investujú.

Za Miklošovej éry predstavoval „sociálny štát“ pre elity červené súkno, silneli hlasy, aby z Ústavy SR vypadla formulka o sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomike.

Keď konštatujeme, že sa takmer všetci hlásili k sociálnemu štátu, netýkalo sa to liberálneho technokrata Richarda Sulíka. Ako priznal, najväčšiu radosť mu urobilo, že sa ministerstvá zaviazli ušetriť na nákladoch štátnej správy desať percent. Kto by im v tom nedržal palce, lenže existovala vôbec niekedy na Slovensku vláda, ktorá by to v úvode svojho účinkovania nesľubovala? A, samozrejme, potom nesplnila?

Päťstotisíc eur potrebných na navrhované opatrenia je pekný peniaz. Najmä keď upravený štátny rozpočet na tento rok počíta s 12-miliardovým schodkom. Pritom prepad hospodárstva podľa optimistickejšieho scenára bude predstavovať okolo 10 percent.

Päťstotisíc eur potrebných na navrhované opatrenia je pekný peniaz. Najmä keď upravený štátny rozpočet na tento rok počíta s 12-miliardovým schodkom. Pritom prepad hospodárstva podľa optimistickejšieho scenára bude predstavovať okolo 10 percent.

Najnovší sociálny balíček (aj k tomuto výrazu sa dnes vládnuci hlásia, hoci sa nedávno z neho vysmievali) prísnejší ekonómovia nemôžu označiť inak ako populizmus, udicu na chytanie voličov zo sociálne slabších vrstiev.

Boris Kollár síce tvrdí, že to robia pre ľudí a nie pre politikov, keď to potrebujú na zvyšovanie preferencií svojich strán. Lenže nová kampaň sa vždy začína hneď po vyhlásení výsledkov volieb. A ktože dá ruku do ohňa, že bude táto koalícia pri moci celé štyri roky?

Igor Matovič sa zase pokúšal vtipkovať, že on je tým skutočným Jánošíkom, ktorý bohatým berie a chudobným dáva. Ale bankám a podnikateľom už toho veľa doprial. Seniori sa v rámci 13. dôchodku dočkajú omnoho menej peňazí, ako predpokladá zákon z predvolebnej dielne Smeru. Ľavicová opozícia hovorí o tom, že budú oklamaní, kým predseda Jednoty dôchodcov spresňuje, že budú poriadne sklamaní.

Z tehotných žien sa dočkajú 200-eurového prilepšenia iba tie, čo si odvádzali nemocenskú dávku, teda nezamestnané a živnostníčky v prvom roku nie. Študentky to tiež ešte nemajú na papieri. Pokiaľ ide o zrušenie doplatkov za lieky, veľa sa toho nezmení, škála tých najlacnejších je obmedzená a všetky štát dôchodcom, ŤZP a rodinám s malými deťmi nebude uhrádzať.

Nahradením bezplatných obedov školákom dvojnásobným daňovým bonusom ich rodičom (zase iba tým, čo pracujú) sa zruší základný princíp tohto opatrenia, aby všetci školopovinní dostávali denne jedno teplé jedlo.

Za uplynulé mesiace sa počet stravníkov v škôlkach a základných školách zvýšil o 25 percent. Ich zriaďovatelia do modernizácie jedální investovali vysoké sumy, napríklad len mesto Trnava 400-tisíc eur! Aj odtiaľ sa budú prepúšťať zamestnanci.

Veru nie je všetko zlato, čo sa blyští, hoci sa vládni politici na tlačovke o to veľmi usilovali.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Jánošík #Igor Matovič #Boris Kollár #opatrenia #sociálny balíček #obedy zadarmo #sociány štát