Pán Rasca v kresle premiéra

To, že Igor Matovič bol daňový podvodník, ktorého nezákonné skutky sa aj vinou nečinnosti polície premlčali, sa vedelo už pred voľbami. Presnejšie, kto chcel, to vedel. Ale teraz sa ukázalo, že v premiérskom kresle sedí zlodej. V Trnavskom kraji sa tomu hovorí kmín, čo zase v preklade do spisovnej slovenčiny znamená rasca.

16.07.2020 19:00
debata (68)

Nie, to nevymyslel opozičný propagandista, ale úprimne sa k tomu priznal líder hnutia OĽaNO. „Netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej.“

Doteraz vtipkár v tretej najvyššej ústavnej funkcii uvádzal, že štúdium na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v roku 1998 zavŕšil záverečnou prácou „Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty“ s takmer identickým názvom knihy, ktorú rok predtým vydali autori Pavol Kárász starší a mladší spolu s Jurajom Renčkom. Matovič pritom nenapísal ani písmeno. Z jeho poznámok to do počítača pretransformovala sestra jeho kamaráta počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku.

V tomto prípade sa ani netreba čudovať Matovičovmu skeptickému pohľadu na úroveň vysokého školstva, keď mu naša alma mater umožnila nielen to, ako sám spomína, že posledné dva ročníky na škole doslova flákal. „Či som si zvykol odpisovať? Zvykol. Často? Keď som sa nestihol naučiť, tak určite, ak sa dalo.“

Všetci ministri nemusia byť akademici. Ukazuje sa však, že súčasná latka bakalárov, magistrov a inžinierov je prekliato nízka.

V diplomovke sa to dalo. Vykradol dve odborné knihy. Keď niekdajší predseda Národnej rady Andrej Danko skompiloval vo svojom „akademickom texte“ päť kníh, čo je v rámci plagiátorstva nepochybne vyšší level, stal sa terčom srditých útokov vtedajšej opozície na čele s Matovičom. Nepochybne oprávnene.

Lenže súčasná vládna elita pred voľbami tvrdila, že bude iná, že zavedie právo a spravodlivosť, odstráni korupciu, odpolitizuje štátnu správu a v školstve presadí reformu historického významu. Na čele s magistrom Branislavom Gröhlingom, ktorý však tiež nie je na svoju diplomovú prácu hrdý. Iste aj preto, lebo v nej 60 percent textu nepochádza z jeho hlavy.

Gröhling s Matovičom sa tak po Petre Krištúfkovej a Borisovi Kollárovi postavili do radu kociek domina ústavných činiteľov, ktorí sa dopracovali k svojim titulom pofidérnym spôsobom. Kto do tohto radu ťukne?

Dlhé roky lamentujeme nad tým, ako podľa medzinárodných prieskumov na školách neustále klesá schopnosť žiakov sústrediť sa a čítať s porozumením. Vina sa kladie osobitne na učiteľov. Pritom univerzity, nielen tie menej slávne, produkujú kadekoho. Aj politikov hrubého zrna, ktorých konanie v rámci zákonnosti, nehovoriac o morálke, neraz stojí na ostrí noža.

Pokiaľ ide o poslancov NR SR, tých si vyberajú voliči. Žiaľ, často politicky a eticky negramotných. Lenže od člena vlády sa musí vyžadovať určitá intelektuálna úroveň. Veď oni by mali štyri roky riadiť túto krajinu. Všetci ministri nemusia byť akademici. Ukazuje sa však, že súčasná latka bakalárov, magistrov a inžinierov v Matovičovom kabinete je prekliato nízka. Preto nemôžeme očakávať zázraky ani od ostatných kádrov, nevynímajúc prednostov okresných úradov.

Na otázku, či po afére s plagiátorstvom diplomovej práce Igor Matovič odíde z postu premiéra, svojsky zareagoval: „Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil.“ Takže sa ešte máme na čo tešiť.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #100 dní vlády Igora Matoviča #diplomová práca Borisa Kollára