Morálna dilema koalície

Hoci v čase písania tohto komentára parlament ešte rokoval, je viac než isté, že Igor Matovič na premiérskej stoličke zotrvá. Už menej je isté, čo plagiátorský škandál urobí s verejnou mienkou.

23.07.2020 19:00
debata (55)

Matovič dostal svojich partnerov do nezávideniahodnej situácie: povaliť kvôli plagiátu koalíciu alebo sa tváriť, že sa vlastne nič nestalo? V prvom prípade by hrozili predčasné voľby, v tom druhom by bola ohrozená „len“ ich morálna integrita. Hoci koalícia stála pred ťažkou dilemou, predčasné voľby si nik neželá. Voľba je preto vopred jasná. Ak však niekto vyhlasuje, že chce byť iný ako jeho predchodcovia, no pri prvej príležitosti pošliape všetky princípy, na ktorých svoju politiku staval, tak je zrejmé, že morálne zlyhal.

Matovič tak začína pripomínať Fica. A hoci sa pri svojich dvoch posledných vystúpeniach snažil, aby ho ľudia ľutovali, niet na to najmenšieho dôvodu. Naopak, o jeho príčetnosti asi začali pochybovať i tí, ktorí mu v kútiku duše ešte držali palce. Verejnosť nezaujíma, že v čase písania diplomovej práce bol zaneprázdnený podnikaním a neospravedlňuje ho ani to, že zamestnával mnoho ľudí. Zákony platia pre každého rovnako. Veď napokon, bol to práve on, kto na to ako opozičný poslanec po celý čas upozorňoval. Padni, komu padni!

Problém Igora Matoviča tkvie v tom, že trpí spasiteľským komplexom. No ak si myslí, že na jeho osobe stojí osud celej krajiny, tak sa veľmi mýli. Svojím neustálym strašením, že pád jeho vlády by znamenal návrat Fica a spol., už začína byť otravný. V skutočnosti nik neurobil pre návrat opozície k moci toľko, ako samotný Matovič.

Odvolávanie Igora Matoviča sa tak vo štvrtok zmenilo na vášnivú obhajobu jeho samotného. A keďže najlepšia obrana je útok, premiér nenechal na svojich oponentoch ani nitku suchú. Predviedol sa ako skvelý manipulátor, ktorý dokáže perfektne odviesť pozornosť od podstaty veci. Takmer ani slovo nepadlo o jeho plagiátorstve, zato zazneli tirády na adresu Smeru. Snažiť sa zahovoriť svoje zlyhanie upozornením na chyby druhých bolo len chabým pokusom, ako odpútať pozornosť od podstaty veci. Aj keď si azda nik nerobí ilúzie o šafárení smerákov, vyviňovať sa tým, že tí druhí sú ešte horší, je úbohé. A povedať: „Ja mám svoje svedomie čisté!“ zasa také matovičovské…

Problém Igora Matoviča tkvie v tom, že trpí spasiteľským komplexom. No ak si myslí, že na jeho osobe stojí osud celej krajiny, tak sa veľmi mýli. Svojím neustálym strašením, že pád jeho vlády by znamenal návrat Fica a spol., už začína byť otravný. V skutočnosti nik neurobil pre návrat opozície k moci toľko, ako samotný Matovič.

Podľa posledného prieskumu agentúry AKO majú Pellegriniho Hlas (16,7 %) a Ficov Smer (10,7 %) už teraz spolu vyššie preferencie ako Matovičovo OĽaNO (23,5 %). A to je iba necelých 5 mesiacov po voľbách! Ak bude takto „úspešne“ pokračovať, tak o chvíľu sa obe strany vyšplhajú tam, kde bol Smer v roku 2012. To, čo sa ešte pred pár mesiacmi zdalo nemožné, sa tak stane skutočnosťou.

Na celej veci je však najsmutnejšie to, že Matovičovi sa podarilo presvedčiť časť verejnosti, že „on to vlastne myslí dobre“. A že jeho sebaľútosť, prehnaná teatrálnosť a infantilné správanie tak akosi patria k politike.

Nuž, vedzte, milí oľanisti, nepatria!

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Igor Matovič #plagiátorstvo #Národná rada SR