Nie je ročná ako ročná diaľničná známka

Na čelné sklá si už niekoľko rokov nelepíme diaľničné nálepky. Zvykli sme si, že stačí zaregistrovať evidenčné číslo auta prostredníctvom internetu alebo predajného miesta a môžeme jazdiť. Bez následného komplikovaného odlepovania nálepiek, ktoré sa odlepeniu „bránia“.

28.07.2020 20:00
debata (3)

Presun nálepiek do virtuálnej roviny priniesol aj ďalšiu výhodu. Zvýšiť počet druhov nálepiek je omnoho jednoduchšie. Netreba ich tlačiť, distribuovať. Aj vďaka tomu od februára do ponuky pribudla 365-dňová známka. Konečne. Mnohí na ňu čakali, pretože klasická ročná známka viazaná na kalendárny rok mala svoje nedostatky najmä v oblasti platnosti.

Aktuálne máme na Slovensku dve ročné diaľničné známky, čo môže byť pre niektorých vodičov mätúce. Je logické, že v období od februára do konca roka drvivá väčšina šoférov siahne práve po 365-dňovej známke. Tá platí celý rok bez ohľadu na to, kedy si ju kúpite.

Naopak, klasická ročná známka viazaná na kalendárny rok prestáva platiť 31. januára nasledujúceho roka. Bez ohľadu na to, kedy si ju kúpite. Je zrejmé, že s pribúdajúcimi dňami v kalendári sa tento druh známky stáva stále menej a menej predajným. Dokazujú to napríklad májové štatistiky. Nový druh známky bol kupovaný takmer 39-krát viac, ako štandardná ročná známka.

Problém môže nastať aj vo chvíli, keď sa vodič pri kúpe pomýli. Namiesto 365-dňovej známky si kúpi ročnú. Zámena oboch známok je pritom možná, pretože obe stoja rovnako 50 eur. V takom prípade má vodič možnosť známku reklamovať Národnej diaľničnej spoločnosti.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že ročná známka viazaná na kalendárny rok je vyhovujúca pre podnikateľov a ich plánovanie spolu s účtovníctvom. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že jej predaje budú klesať. A vďaka tomu je len otázkou času, kedy táto známka zmizne z ponuky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky