Majského pád z nebankovej pyramídy

Jozef Majský sa do dejín zapíše nielen ako zdatný tunelár, ale aj ako majster obštrukcií, ktorý spravodlivosti unikal neskutočne dlho.

29.07.2020 19:00
debata (38)

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ho už v r. 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody, no veľkopodnikateľ sa odvolal a prípadom sa zaoberal Najvyšší súd SR. Ten jeho trestné stíhanie minulý rok prerušil. Majský bol neustále „péen“, neposlúchalo ho „srdiečko“, tak rozhodol, že ho pre ťažkú chorobu nie je možné postaviť pred súd. A tak sa táto súdna fraška ťahala neuveriteľných 16 rokov!

Všetko sa raz skončí. Aj sudcom môže dôjsť trpezlivosť. Senát Najvyššieho súdu v stredu zamietol odvolanie Majského, ktorý bol obžalovaný v kauze tunelovania nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda pôvodné rozhodnutie ŠTS, ktorý ho odsúdil na deväť rokov.

Je dobre, že Majský pôjde konečne do väzenia. Chobotnici sme odťali jedno chápadlo, no namiesto neho nám tu medzičasom vyrástli desiatky nových.

Keď sa niekto raz bude pýtať, ako sa niečo také vôbec mohlo stať, vysvetlenie je až neuveriteľne prosté: boli to divoké 90. roky, vtedy bolo možné (takmer) všetko.

Na konci tej dekády, keď úroky v bankách dosahovali 20 a viac percent, sa niekomu finančne nie príliš zdatnému investícia prostredníctvom nebankovky mohla javiť ako skvelý nápad. Najmä keď „nebankové inštitúcie“ núkali 30–50-percentné zhodnotenie vložených peňazí a masívna reklama BMG Invest sa na človeka valila doslova zovšadiaľ. To, že takto nedokážu zhodnotiť peniaze ani tí najlepší hráči, ktorí investujú do rizikových fondov, takmer nik netušil. Mnohí tak do nebankoviek vložili celé svoje úspory.

Vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová síce ziskuchtivcov varovala, že „činnosť nebankových inštitúcií nepodlieha žiadnej regulácii, dozoru ani obmedzeniam. Ukladanie úspor je preto mimoriadne riskantné,“ no vidina zisku im zatemnila mozog. O tom, že takto uvažujúcich „investorov“ nebolo málo, svedčí fakt, že keď sa dvere pobočiek nebankoviek 4. februára 2002 definitívne zatvorili, podvedených bolo viac ako 170-tisíc ľudí. Majský, Brtva, Pachinger a spol. stihli za päť rokov od ľudí vyzbierať neuveriteľných 62,78 miliardy slovenských korún, čo sú viac ako dve miliardy eur.

Kauza BMG Invest je svedectvom doby, keď neregulovaný kapitalizmus poskytol šancu ľuďom ako bol Majský – a tí sa jej ochotne chytili. Táto kauza je zároveň svedectvom neuveriteľnej naivity ľudí, ktorých finančná gramotnosť bola veľmi obmedzená. Keďže spoločnosť BMG Invest používala na vyplácanie výnosov svojim klientom aj nové vklady od iných občanov, bola to čistá pyramídová hra.

Majský bol oligarcha zo starej školy, ktorý ostentatívne predvádzal svoje bohatstvo na obdiv. Dnes sa kšefty robia inak, potichu – prostredníctvom schránkových firiem na Cypre a verejnosť o nich takmer nevie. Jedno je však rovnaké: starí aj noví oligarchovia ako štedrí donori majú kontakty na politické elity.

Je dobre, že Majský pôjde konečne do väzenia. Chobotnici sme odťali jedno chápadlo, no namiesto neho nám tu medzičasom vyrástli desiatky nových.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #BMG Invest #Jozef Majský #Horizont Slovakia