Predčasné voľby?

Andrej Danko by rád referendum o predčasných voľbách. Nuž prečo nie, touto barličkou si politici radi pomáhajú zvyčajne vtedy, keď nevedia, kam z konopí. Inak to nie je ani v prípade kapitána, ktorý v uplynulých rokoch trestuhodne prešustroval všetok politický kapitál.

31.07.2020 19:00
debata (9)

Keďže SNS sa po voľbách ocitla pred bránami parlamentu a preferencie národniarov stagnujú, snaží sa upútať pozornosť voličov prostredníctvom ľudového hlasovania. Síce vie, že tento nástroj priamej demokracie je vopred odsúdený na neúspech, pretože by musel zmobilizovať polovicu voličov, čo sa podarilo iba v prípade referenda týkajúceho sa nášho vstupu do EÚ, no on si chce zachrániť kožu. Hrozí mu, že na nadchádzajúcom volebnom sneme jeho politická hviezda zhasne a z politiky odíde do zabudnutia tak rýchlo, ako do nej prišiel.

Osud tohto referenda a pravdepodobne aj osud SNS sú vzhľadom na „výtlak“ národniarov a „dôveryhodnosť“ jej predsedu spečatené. Cesta k želanému cieľu však býva často kľukatá, a tam, kde končí Danko, nastupuje na scénu Matovič.

Paradoxne, k pádu vlády tak v oveľa väčšej miere môže prispieť samotný premiér, ktorý sa správa ako slon v porceláne. Azda ani jeden predseda vlády za taký krátky čas neprehajdákal to, čo prácne roky budoval. Po každom škandále, ktorý Matovič zametie pod koberec, jeho dôveryhodnosť klesne. Samozrejme, tvrdé jadro jeho voličov, ktoré v ňom vidí predovšetkým nekompromisného bojovníka, ktorý „zatočí s Ficom“, ho stále nekriticky obdivuje a na svoj idol nedá dopustiť. Lenže tí, čo nemajú klapky na očiach, vidia, že na túto funkciu jednoducho nedorástol a navyše robí nehorázne prešľapy.

K pádu vlády môže v oveľa väčšej miere prispieť samotný premiér, ktorý sa správa ako slon v porceláne. Ešte zopár takých káuz, akými boli „pajcnutá“ Matovičova diplomovka a agent Kyselica, a jeho politických partnerov môže prejsť trpezlivosť.

Tak ako obrovský airbus nemôže pilotovať človek, ktorý absolvoval iba skúšku na ľahké lietadlo, tak ani politický aktivista, ktorý sa zaklína bojom s korupciou, nemôže predsedať vláde. Najmä ak je nekompetentný, neustále klame a správa sa infantilne.

Ak Matovič pred voľbami sľuboval, že bude iný ako Fico, a pri všetkých doterajších kauzách sa správal rovnako ako on a celá predchádzajúca garnitúra, tak ako mu majú ľudia dôverovať? V čom je potom vlastne rozdiel?

Ani jeho politickí partneri nie sú slepí. Doteraz si všetci v záujme udržania vlády trochu pofrflali, no napokon „stiahli chvost“. No ešte zopár takých káuz, akými boli „pajcnutá“ Matovičova diplomovka a agent Kyselica, a aj ich môže prejsť trpezlivosť.

Matovič by si mal vo vlastnom záujme čím skôr uvedomiť, že táto vláda (ani žiadna iná) nie je nejaké zlaté teľa, ktorému by sa mali všetci klaňať, a adekvátne tomu by sa mal začať správať.

Hoci išlo len o súkromný názor, prvou lastovičkou, že aj iný svet je možný, bol výrok podpredsedu strany Za ľudí Michala Luciaka, ktorý pre Pravdu povedal, že za určitých okolností si vie predstaviť spoluprácu s Pellegriniho stranou Hlas. Predčasné voľby tak môžu byť skôr, ako si to dokáže Igor Matovič predstaviť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Igor Matovič #Andrej Danko #Za ľudí #Michal Luciak