Porajmos - rómsky holokaust

Napriek tomu, že holokaust je väčšinou spájaný s konečným riešením židovskej otázky, nacistický plán masového vyvraždenia sa týkal aj iných skupín obyvateľstva.

02.08.2020 20:00
debata (35)

Človek si to najlepšie uvedomí pri návšteve koncentračného tábora Mauthausen, kde mu do očí udrie tabuľa s rôznymi označeniami väzňov. Nemecká dôslednosť sa prejavila aj tu. Kombinácií je viac ako 30, napríklad ružovým trojuholníkom nacisti označovali homosexuálov, červeným politických väzňov a čiernym, respektíve hnedým Rómov. Tých spolu so Židmi považovali za „nepriateľov rasovo čistého štátu“.

Hoci nacisti počas druhej svetovej vojny zlikvidovali viac ako pol milióna Rómov (zhruba tretinu rómskeho obyvateľstva žijúceho v Európe) a pomníky pripomínajúce túto hroznú udalosť sú roztrúsené aj po celom Slovensku, o rómskom holokauste (porajmos), vie stále iba málokto.

Preto je dobre, že túto smutnú kapitolu európskych dejín si na pietnom podujatí v Múzeu SNP v Banskej Bystrici pripomenuli prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Igor Matovič. Žiaľ aj dnes dochádza k porušovaniu základných práv a slobôd ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom iní. Tak ako menšiny pre svoju odlišnosť diskriminovali a prenasledovali v minulosti nacisti, sú tŕňom v oku rôznym extrémistom aj v súčasnosti.

Veľmi výstižne to povedala prezidentka Čaputová: „Súdržnú a tolerantnú spoločnosť vybudujeme, len ak dobre porozumieme tomu, aké jednoduché a nesmierne nebezpečné je kvôli odlišnosti zbaviť menšinu jej ľudského rozmeru a zneužiť predsudky na ospravedlnenie verbálneho a fyzického násilia či v najextrémnejšej podobe aj genocídy.“

Preto nezabúdajme na rómsky holokaust!

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #rómsky holokaust #Zuzana Čaputová #porajmos