Systém a vražda

Rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu posunúť verdikt v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej o mesiac, časť verejnosti pobúrilo. Šípi v tom machinácie, možnosť ovplyvňovania a spochybňovania toho, o čom je presvedčená, že je pravda.

05.08.2020 19:00
debata (1)

Naopak, odborná verejnosť aj advokáti obetí tento krok prijali pozitívne, pretože prípad je zložitý, a je len pre dobro veci, keď sudcovia vezmú do úvahy všetky dôkazy a neunáhlia sa pri rozhodovaní. Ich verdikt však s veľkou pravdepodobnosťou nebude konečný, pretože sa očakáva, že obvinení sa dovolajú na Najvyšší súd a v prípade neúspechu využijú všetky právne prostriedky na ochranu svojich práv, pravdepodobne aj na Európskom súde pre ľudské práva.

Medializácia procesu, vynášanie informácií zo spisu, možnosť prispôsobovať výpovede podľa medializovaných informácií alebo emóciami nabitý tzv. mediálny a verejný tlak im dáva na to príležitosť.

Verejnosť by si mala uvedomiť, že v tomto prípade je Marian Kočner obžalovaný z vraždy novinára a jeho snúbenice a súd neposudzuje spôsoby jeho tzv. podnikania. Ľudia si to často pletú, pretože Kočner čelí aj obžalobe v prípade nepriateľského ovládnutia Technopolu a bol odsúdený v prípade falšovania zmeniek TV Markíza.

Nezabúdajme, že u každého obžalovaného platí prezumpcia neviny a že tento atribút je jeden zo základných kameňov demokratického systému.

Množstvo informácií, ktoré polícia získala a neskôr sa dostali na verejnosť, bola zo šifrovaných telefónnych správ Mariana Kočnera. Tie boli odhalené len čírou náhodou a týkali sa rôznych oblastí jeho súkromného, ale aj verejného života. Mnohí si preto často zamieňajú vraždu novinára s celkovým fungovaním nášho podnikateľského, súdneho a politického systému.

Nezabúdajme, že u každého obžalovaného platí prezumpcia neviny a že tento atribút je jeden zo základných kameňov demokratického systému. Z tých čiastkových informácií, ktoré poznáme, aj u Kočnera ako objednávateľa vraždy existujú určité pochybnosti. Aj keď Kočner je výborný manipulátor, mieša rôzne polopravdy, obracia fakty naruby, charakteristika motívu stále pokrivkáva. Ak sa Kočner považuje za superinteligentného jedinca, tak odstránenie Kuciaka je amatérske. Niekto by namietal, že nie, pretože keby nedošlo k odšifrovaniu telefónov, nič by sa nezistilo. Lenže profesionáli by novinára nezavraždili, ale pravdepodobne ako vo vyše desať rokov neobjasnenom prípade Pavla Rýpala by ho uniesli. V takom prípade polícia nemá dôvod konať, pretože sa predpokladá, že len tak niekam odišiel, napríklad do zahraničia.

Áno, to, čo sme sa dozvedeli zo šifrovaných správ, hovorí o morálnom úpadku našej spoločnosti, všadeprítomnej manipulácii, ovplyvňovaní, vláde peňazí a nerovnosti pred zákonom. Lenže za tento úpadok nie je vinný Kočner, on ho „len“ využíval a zneužíval. Príčiny treba hľadať už pred tridsiatimi rokmi na začiatku ekonomickej transformácie, ako aj v súčasných globalizačných trendoch. Prípadné odsúdenie Kočnera a jeho komplicov za vraždu dvoch mladých ľudí nič nezmení. Tak ako sa po voľbách nezmenil štýl vládnutia, v čo väčšina dúfala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Marian Kočner #Technopol #megaproces s Kuciakovými vrahmi