Druhá vlna na obzore

Na Slovensku postupne pribúdajú nové ohniská nákazy koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva upokojuje, že všetko má pod kontrolou. Na budúci týždeň však zasadne Pandemická komisia vlády a aj Ústredný krízový štáb. Konečne. Z lokálnych ohnísk sa pri otvorenom cestovaní čoskoro môže stať jedno celorepublikové ohnisko.

06.08.2020 19:00
debata (3)

U nás iba s časovým posunom kopírujeme vývoj v ostatnej Európe. Vývoj vo Francúzsku, v Španielsku alebo v Grécku ukazuje, aká je situácia krehká. Je zrejmé, že postupné otváranie spoločnosti, v určitých prípadoch zbytočné, nemá tentoraz vďaka zvýšenej imunite ľudí počas leta tragické následky. Ohrozená je však ekonomika. Lokálne ohniská sú nebezpečné hlavne pre firmy. Tam sa koronavírus môže zavliecť rôznymi spôsobmi. Priniesť ho môže človek z dovolenky, nezodpovedný jedinec, ktorý sa zúčastnil masovej zábavy, alebo zahraničný zamestnanec.

Najmä mladí ľudia sú veľakrát nezodpovední. Domnievajú, že keď sú zdraví a silní, že sa im nemôže nič stať. Pravdepodobne áno, lenže si neuvedomujú, že sú roznášačmi vírusu. A keďže sa u nás robí stále málo testovaní, stav môže byť omnoho horší, ako evidujeme. Nezodpovední roznášači však neohrozujú iba slabých a starých ľudí, ale aj zdravých, ktorí potom môžu priniesť vírus do zamestnania a ohroziť fungovanie firmy.

Na Slovensku iba s časovým posunom kopírujeme vývoj v ostatnej Európe. Z lokálnych ohnísk sa pri otvorenom cestovaní čoskoro môže stať jedno celorepublikové ohnisko.

Na prvom mieste, okrem zdravia, by mala byť ekonomika, nie nespútaná zábava. Je preto zarážajúce, prečo sú dovolené masové akcie, väčšie športové akcie, demonštrácie, zábavy, bary a pod., ktoré určite netvoria chrbticu ekonomiky. A teraz nejde len o Slovensko, ale aj o zahraničie, pretože naši občania môžu vírus priniesť z takejto akcie na dovolenke. Keď vidíme na plážach hlavu na hlave, musíme byť v strehu. Lenže na obozretnosť ľudí nič nezaberá. Ak na COVID-19 nevidia masovo umierať, myslia si, že sme všetci v bezpečí.

Príde však jeseň, imunita človeka sa zníži, a budeme možno prekvapení, koľko koronavírusu je medzi nami, a ako prudko stúpa počet ochorení.

Podľa najnovších poznatkov šíria vírus aj deti, čo sa ešte nedávno vylučovalo. V máji sa v slnečnom Izraeli otvorili školy a rýchlo ich museli aj zatvoriť. Začiatkom augusta sa otvorili regionálne školy v Nemecku. Uvidíme, ako sa to podpíše na šírení vírusu. U nás sa stále bez zvláštnych varovaní pripravujme na úplné otvorenie všetkých škôl. Vláda a minister školstva sa správajú, akoby sa nič nedialo. Rodiny žijú v presvedčení, že v septembri sa všetko vráti do normálnych koľají. Čo keď sa školy nebudú môcť otvoriť alebo sa pre rýchle šírenie vírusu budú musieť zatvoriť? Ako bude prebiehať vyučovanie?

Nenádejajme sa, že prípadná vakcína alebo lieky zmierňujúce priebeh choroby COVID-19 všetko vyriešia. Protilátky z vakcíny budú v tele účinné len niekoľko mesiacov. Budeme očkovaní každý polrok? Navyše nie každý sa dá zaočkovať. Úplné otvorenie spoločnosti zintenzívni nielen prenos, ale vážnejší priebeh choroby u jednotlivcov. Mali by sme si už teraz určiť, čo je prioritné. Či ekonomika, alebo právo na ľahkú zábavu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #liek na koronavírus #Covid-19 #koronakríza #šírenie vírusu #otvorenie škôl