Autobusy vyžmýkajú mestá

Mestá dostali od štátu darček. Od budúceho roka majú v prímestských a mestských autobusoch zabezpečiť bezplatnú dopravu pre žiakov, študentov, seniorov a ľudí s hendikepom. Peniaze však s opatrením do pokladníc samospráv neprišli.

10.08.2020 10:00
debata (12)

Bezplatné cestovanie nie je zadarmo, niekto ho bude musieť zaplatiť. Autobusy budú naftu páliť i naďalej. Šoféri jazdiť zadarmo tiež nebudú. Mestá tak musia získať prostriedky od štátu, prípadne ich nájsť inde. Kvalita prímestských autobusov a mestskej hromadnej dopravy týmto opatrením smerom nahor iste nepôjde.

Dopravné podniky v mnohých mestách bojujú s výpadkom príjmov, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu. Ľudia menej cestujú, prípadne presadli do vlastných áut, kde na nich nečíha hrozba nákazy. Príjmy z cestovného výrazne klesli.

Zavedenie bezplatnej dopravy pre vybranú časť obyvateľov znamená zvýšenie tlaku na kapacitu vozidiel. Ak dopravcovia navyše chcú prilákať vyšší počet platiacich zákazníkov, musia zvyšovať aj kvalitu vozidiel. Ľudia sa prirodzene nechcú voziť v starých a nepohodlných dopravných prostriedkoch. Oprávnene požadujú kvalitu cestovania.

Modernizácia vozových parkov pritom nie je lacná. Nové vozidlá stoja státisíce eur. Asi nikto z cestujúcich sa nechce voziť v starších jazdených autobusoch kúpených z Nemecka. Modernejšie vozidlá v hromadnej doprave majú aj ďalší rozmer. Produkujú menej emisií CO2. Pritom práve autobusy mestskej hromadnej dopravy sú vhodnými kandidátmi na elektrifikáciu, pretože v ich prípade je možné naplánovať požadovaný nájazd kilometrov a prispôsobiť ho nabíjaniu.

V najbližších mesiacoch budú dopravné podniky a dopravcovia žmýkať z autobusov čo sa bude dať. Kúpa úplne nových vozidiel sa asi bude odsúvať. Na druhej strane uvidíme, či štát na bezplatnú dopravu prispeje, alebo bude naopak štát žmýkať samosprávy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #doprava zadarmo #pandémia koronavírusu #kvalita cestovania #modernizácia vozových parkov