Obetaví poslanci

Naši poslanci nie sú ochotní vzdať sa v týchto horúčavách dovoleniek a vrátiť sa do práce na krátku schôdzu Národnej rady, aby schválili zákony, ktoré im vrátila prezidentka.

10.08.2020 20:00
debata (7)

Prezidentka vrátila parlamentu novely zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím len kvôli tomu, že boli prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Naši vládni politici sa pred voľbami ešte ako opoziční dušovali, že oni nebudú ako Smer prijímať zákony v skrátenom legislatívnom konaní.

Pri zákone o elektronických komunikáciách rozumieme, že opatrenie má pomôcť v boji so šírením pandémie a zároveň uľahčiť cestovanie. Lenže poskytovanie našich telefónnych čísiel Úradu verejného zdravotníctva nemusí byť celkom v súlade s ústavou. Prezidentka podotkla, že legislatíva nie je dostatočne určitá a špecifická a má pochybnosti o jej vykonateľnosti. A Robert Fico avizoval, že sa v prípade prelomenia veta prezidentky obráti na Ústavný súd. Nie je preto lepšie zákon do 1. septembra opraviť?

Pokiaľ ide o najdôležitejší posledný vrátený zákon o prokuratúre, nejde len o to, kto sa môže stať generálnym prokurátorom, ale ako sa vyjadrila prezidentka, hlavne o dôvody a spôsoby odvolávania. Generálneho prokurátora by mohli odvolať poslanci za určitých podmienok, ak by nesúhlasili s jeho prácou. Napríklad vláda nesúhlasí ako dôrazne generálny prokurátor rieši určité prípady, napríklad opozičných politikov, a rozhodne sa ho preto odvolať. A namiesto neho vymenuje napríklad nejakého právnika z vlastných radov. Pokiaľ prezident a vláda budú z jednej koalície, rozkladu demokracie nič nebráni. Keby takýto zákon predložil Smer, Matovič by zvolával demonštrácie.

Ako je vlastne možné, že vláda za päť mesiacov nedokázala zvoliť nového generálneho prokurátora? Je v tom zámer?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #prezidentka #Národná rada SR #pandémia koronavírusu