Čo bude po lete?

Pandemická komisia vlády po prieťahoch znovu prerokovala plán, ako postupovať v čase pandémie koronavírusu. Bolo načase, pretože šírenie vírusu sa stále zrýchľuje.

11.08.2020 19:00
debata (20)

Niet divu, počas horúceho leta oslabla naša ostražitosť. Na začiatku júla sme sa na základe výborných čísiel ešte nazdávali, že koronavírus je úplne pod kontrolou. Postupne sme zistili, že hrozivé čísla počtu pozitívne infikovaných, ktoré sme sledovali v zahraničí, najmä v USA, nemusia byť u nás až také nereálne. Najprv sme s údivom sledovali zaplnené pláže a zábavy, hlavne na Floride alebo v Kalifornii, neskôr sa to stalo skutočnosťou aj v Európe. Výsledok nedal na seba dlho čakať.

Zmena nastala len v tom, že v súčasnosti sa stávajú prenášačmi hlavne mladí ľudia, dokonca aj deti. Najmä mládež si neodpustí zábavu. Síce v rúškach nakupujeme v obchodoch alebo cestujeme vo vlakoch a v autobusoch, mnohí však bez rúšok vysedávajú v reštauráciách, baroch alebo tancujú na diskotékach. Ako môžeme mať takýto dvojaký meter?

Aj najlepšie opatrenia, práca vedcov a obetavosť zdravotníkov nakoniec môžu zlyhať na ľudskej hlúposti.

Našťastie na Slovensku sme oproti iným krajinám omnoho disciplinovanejší, a preto u nás nepribúda počet infikovaných tak prudko ako v iných štátoch Európy.

Je leto, naša imunita je silnejšia, a preto ani priebeh choroby COVID-19 u infikovaných nie je znepokojujúci. Lenže príde jeseň, ochladí sa. Čo potom? Všetci čakáme na vakcínu ako na spasenie. Prezident Vladimir Putin ohlásil, že v Rusku zaregistrovali prvú vakcínu. Lenže tá nebude spasenie, koronavírus nezmizne, bude stále medzi nami, i keď budeme dodržiavať prísnejšie pravidlá počas chladnejšieho obdobia. Možno vírus zmutuje, „nabaží sa“ a nakoniec zoslabne. To znamená, že nezmizne, ale ťažkých prípadov choroby COVID-19 bude menej. Lenže riziko zostane. Budeme potrebovať nielen vakcínu proti vírusu, ale aj liek proti COVID-19.

K tomu všetkému potrebujeme stratégiu, ako postupovať v budúcich mesiacoch. Naši experti to nemajú ľahké, situácia sa vyvíja a mení. Aké opatrenia budeme dlhodobo dodržiavať? Budú deti chodiť do školy, keď sa šírenie vírusu prudko zvýši? Budú môcť chodiť seniori nakupovať? A čo lekári, budú ordinovať? Budú nemocnice operovať? To teraz presne nevieme, a asi ani nemôžeme vedieť.

A keď príde očkovacia látka proti koronavírusu, dáme sa zaočkovať, či sa budeme spoliehať na tých druhých? Ešte ani nevieme, kedy vakcína bude dostupná, ale iba štvrtina Slovákov sa v nedávnom prieskume kladne vyjadrila k očkovaniu. Budeme ho môcť nariadiť povinne všetkým občanom? Či len určitým skupinám, napr. seniorom a zdravotníkom?

Sociálne siete a tzv. alternatívne médiá sú zaplavené konšpiračnými teóriami, podľa ktorých vakcínou nám budú do tela zavedené čipy, cez ktoré nás vlády a oligarchovia budú ovládať. Nejako títo mudrci pozabudli, že naši predkovia trpeli a zomierali na tuberkulózu, čierny kašeľ, osýpky alebo detskú obrnu. A tie nevymizli lusknutím prsta, ale vyvinutím vakcíny a celoplošným očkovaním. Aj najlepšie opatrenia, práca vedcov a obetavosť zdravotníkov nakoniec môžu zlyhať na ľudskej hlúposti.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19 #Pandemická komisia