Jeseň s koronou

V lete sme všetci tak akosi pozabudli na reštrikcie z jari, počas ktorých sme sa naučili prijať realitu svetovej pandémie. Tradičná periférnosť Slovenska má i mnohé výhody, napríklad relatívne nízke množstvo nakazených. V svetových trendoch však nezaostávame. S blížiacou sa jeseňou nárast počtu chorých sprevádza aj narastajúca panika.

16.08.2020 20:00
debata

Podľa tlačovej konferencie ministra zdravotníctva a konzília odborníkov 13. augusta sa od 1. septembra majú opäť sprísniť podmienky organizácie hromadných podujatí. Vláda schválila niekoľkofázový pandemický plán, ale v logike celej veci by sa „ani srnka nevyznala“. Situácia v zahraničí sa v súvislosti s COVID-19 mení a niektoré krajiny, donedávna označované ako „bezpečné“, by už teraz mali figurovať ako rizikové. Minister zdravotníctva Marek Krajčí pritom tvrdí, že zoznam rizikových krajín sa až do začiatku školského roka meniť nebude, vraj aby to ľuďom ešte viac neskomplikovalo život. Pritom sa natíska otázka – koho sa budú reštrikčné opatrenia týkať predovšetkým? Nuž, pravdaže, budú sa predovšetkým týkať kultúry a kultúrnych podujatí, vraj kvôli bezpečnosti. Ozaj to nikomu neskomplikuje ži­vot?

Drvivá väčšina na jar a leto plánovaných podujatí sa presunula na jeseň, teraz však opäť hrozí, že nič nebude. Alebo ak bude, nebude to mať hlavu ani pätu, pretože jednotlivé spoločenské odvetvia sa nedajú riešiť celoplošnými opatreniami, ale vždy s ohľadom na ich špecifiká. Ak teda berieme do úvahy, že pre desaťtisíce ľudí ide o normálnu prácu a jediný zdroj príjmov. Akoby stačilo len odporúčanie „ostaňte doma“. Kto však nakŕmi hladné krky?

Ale netreba zúfať. Napriek tomu, že je nám odporúčané neorganizovať ani nenavštevovať verejné podujatia, ešte vždy nám ostáva dosť priestranstiev, kde sa dá bezpečne nakaziť. Napríklad v svätostánkoch, tie sa zatvárať nebudú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #Pandemická komisia #druhá vlna koronavírusu