Oranžová, zelená, štart!

Riaditelia škôl sa konečne dočkali manuálu, ako postupovať pri ochrane žiakov, pedagogických i ostatných pracovníkov pred koronavírusom.

18.08.2020 20:00
debata

Bol najvyšší čas, tu totiž neplatia pseudoargumenty, že veď učitelia len prichádzajú z dovoleniek, školy sú tak či tak ešte prázdne. Zďaleka nejde iba o to, aby sa zhora prijaté pravidlá rozmenili na drobné v podmienkach konkrétnych školských zariadení.

Rúška, ochranné štíty, dezinfekčné prostriedky a ostatný materiál treba pozháňať, zakúpiť a ešte predtým na to pohľadať peniaze. Je pekné, že na to ministerstvo vyčlenilo štyri milióny eur, ktoré podľa Branislava Gröhlinga na budúci týždeň poputujú zriaďovateľom škôl. Pravda je však taká, že mnohí riaditelia doteraz nevideli ani cent z prvej, nieto z druhej várky štátnej finančnej pomoci.

Pre začiatok nového školského roku sa prijímajú logicky prísnejšie opatrenia. Veď mnohé deti sa vracajú z letných táborov, z rodinných dovoleniek v zahraničí i v domácich destináciách, kde sa tiež neraz premlelo veľa národa.

Kto trocha cestoval po Slovensku, hneď zistil, ako turisti i miestni zľavovali zo stále platných nariadení a odporúčaní. V autobusoch a vo vlakoch nemal každý na tvári rúško tak disciplinovane ako napríklad v bratislavskej MHD. O zhlukoch neznámych ľudí na námestiach a iných verejných priestranstvách ani nehovoriac.

V čase, keď nielen vo svete, ale aj u nás opäť rastie počet osôb s pozitívnym testovaním na nebezpečné ochorenie, dokonca pribúdajú úmrtia, je dobre, ak si školáci po precitnutí z prázdninových radovánok uvedomia, že situáciu netreba brať na ľahkú váhu.

Po dvoch-troch týždňoch bude na školách platiť pravidlo semafora. Dúfajme, že sa budú všetci správať zodpovedne a tak oranžové, a najmä červené svetlo na ňom nikdy nenaskočí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #prázdniny #ministerstvo školstva #školský rok #manuál #Branislav Gröhling #koronavírus #zriaďovatelia #riaditelia