Keď premiérove slová nadnášajú

Plukovníka Džamála Abda an-Násira, ktorý sa ako 38-ročný stal prezidentom Egypta, pokladali za veľkého priateľa Československa. Preto naši lingvisti či skôr politici na znak úcty pozmenili v jeho originálnom priezvisku písmenko e na i. V slovenčine aj v češtine by totiž vyznelo dosť nevhodne.

19.08.2020 19:00
debata (24)

Držiteľ modrej knižky Igor Matovič k čitateľom svojho najnovšieho statusu na sociálnej sieti až toľko jazykovej zhovievavosti nepreukázal. Začal ho vetou: „Nasral som kopu ľudí.“ Nasleduje ich zoznam: netolerantní ateisti (sulíkovci), závistlivci (lekári), hejslovenskí zadubenci, Lukašenkovi obdivovatelia…

Premiér medzi svoje skalpy zabudol pridať prezidentku Zuzanu Čaputovú a zastupujúcu generálnu prokurátorku Vieru Kováčikovú, ktoré upozorňovali na možnú neústavnosť viacerých prijatých zákonov, a následne celú Radu prokurátorov SR vyzývajúcu politikov (najmä premiéra), aby dodržiavali pravidlá etického správania a rešpektovali právo na odborný názor. Matovičove útoky na jeho predchodcu Petra Pellegriniho už nik nepočíta. A to ide o štatistiku iba z posledného týždňa-dvoch.

S infantilným nadšením sa priznal, že takéto dni plné vývrtiek a „pretáčných paneniek“ má „rááád“. Jeho údery vľavo-vpravo, hore-dole milovali desaťtisíce občanov, ktorí mu dali vo februárových voľbách svoj hlas. Lenže vtedy bol opozičným poslancom. Teraz by mali mať voči predsedovi vlády vyššie nároky.

Matovičove údery vľavo-vpravo, hore-dole milovali desaťtisíce občanov, ktorí mu dali vo voľbách svoj hlas. Lenže vtedy bol opozičným poslancom. Teraz by mali mať voči predsedovi vlády vyššie nároky.

Aspoň si mohol uctiť odvážny postoj končiaceho veľvyslanca Bieloruska počas prijatia na Úrade vlády diplomatickejším gestom ako vo svojich „obľúbených teniskách za pár penez“. Ešteže nemal na sebe v týchto letných dňoch svoje obľúbené lacné šortky…

Azda jeho koaličný partner Richard Sulík neprichádza od novembra 1989 s neustále odkladanou požiadavkou odluky cirkvi od štátu práve v najvhodnejšom čase, ale názor je to legitímny. Líder SaS to však od premiéra schytal, rovnako aj za to, že sa s nadšením nepridal do vojny vyhlásenej proti právnickým poradenským kanceláriám.

Oprávnene urazení sa však cítia pracovníci z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, predavačky, lekári a ostatní pracovníci v nemocniciach a v zdravotnej dopravnej službe. Matovič ich totiž očividne nezaradil medzi tých, ktorých majú odmeniť za mimoriadne nasadenie v prvej vlne pandémie. Navyše sa dopustil klamstva, keď sa dušoval, že si myslel, že lekári sú zahrnutí v osobitnom balíku ostatných profesií.

Darmo sa predseda hnutia OĽaNO spolieha na to, že keď pred televíznymi kamerami otvorí ústa, kritická časť divákov automaticky prepája na iný kanál. Dobre si pamätajú, ako v priamom vysielaní zdôrazňoval, že finančne ocenia iba sestry, lekárov nie. Vraj si špeciálne v tomto prípade dával pozor na každé svoje slovo.

Jeden z predstaviteľov lekárskej obce sa síce rozhorčene, no výstižne vyjadril v tom zmysle, že sprostosti sa rodia aj vo vládnych kruhoch.

Človek si nevdojak spomenie na výrok doktora Štrosmajera, stvárneného Milošom Kopeckým, na adresu poplašenej sestričky Pěnkavovej – Ivy Janžurovej v Dietlovom seriáli Nemocnica na okraji mesta: „Keby hlúposť nadnášala, vy by ste tu poletovali ako holubička.“ A hneď sa zdá svet veselší.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #OĽaNO #Richard Sulík #sestričky #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Nemocnica na okraji mesta #Džamál Abda an-Násir