Policajná brutalita je univerzálny problém

Konfrontácia so smrťou je pre človeka vždy traumatizujúca. Istý čas potom trvá, kým sa so stratou blízkych dokážeme vyrovnať. O to ťažšie sa vyrovnávame s tým, ak dôjde k násilnému usmrteniu. To je neospravedlniteľný, barbarský čin. Takým bola pravdepodobne aj smrť Jozefa Chovanca, proti ktorému vo februári 2018 zasiahli belgickí policajti na letisku v Charleroi.

27.08.2020 19:00
debata (119)

Pohľad na hajlujúcu policajtku a jej kolegov, ktorí sa snažili spacifikovať tohto muža, pričom na ňom kľačali 16 minút (čo sa Chovancovi stalo osudné), vyvoláva otázky o profesionalite tamojšieho policajného zboru.

S policajnou brutalitou a neprofesionalitou sa však stretávajú ľudia všade na svete a kladú si rovnaké otázky. Vražda Afroameričana Georgea Floyda či nedávna streľba na Jacoba Blakea ukazujú, že tí, ktorí nás majú chrániť, svoju moc zneužívajú. Dehumanizácia človeka v prostredí policajného zboru je univerzálny fenomén. Čiže toto nie je nejaká predpojatosť voči Slovákom, ako sa nám to snažia vsugerovať niektorí politici.

Je smutné, keď si na takýchto prípadoch „prihrievajú vlastnú polievočku“. Keď sa Robert Fico verejnosti snaží podsunúť, že k tomuto prípadu pristupujú belgické orgány laxnejšie, pretože nás vnímajú akoby sme boli občania druhej kategórie, tak zavádza. Naše ministerstvo zahraničných vecí podalo ostrú nótu, druhý najvyššie postavený predstaviteľ belgickej federálnej polície André Desenfants odstúpil zo svojej funkcie a zintenzívnilo sa vyšetrovanie. Je to málo?

Áno, je hanba, že belgické orgány nedokázali tento prípad vyšetriť za 2,5 roka. No Fico vytvárajúci obraz „zlého Západu“, ktorý ubližuje nám „biednym Slovákom“ je veľmi nebezpečný. Jednak sa svojou rétorikou približuje ku kotlebovcom a zároveň zabúda, že zásah polície v Moldave nad Bodvou, pri ktorom zbili Rómov, bol rovnako hanebným činom.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #polícia #Jozef Chovanec #Belgicko