Expremiér po osobnom zlyhaní

Aj za novej garnitúry prebehli oslavy výročia Povstania dôstojne. Je to uspokojivé o to viac, keď si uvedomíme, že v 90. rokoch vtedajšie pravicové strany SNP a celý protifašistický odboj korunovaný oslobodením Slovenska a víťazstvom nad nacistickým Nemeckom ignorovali. V tom lepšom prípade.

01.09.2020 18:00
debata (7)

Vstupom do EÚ však pochopili, že antifašistické hnutie netreba brať na ľahkú váhu. Potvrdila to i tohtoročná rekordná účasť predstaviteľov 39 diplomatických misií na pietnom akte v Banskej Bystrici.

Žiaľ, hŕstka mužov a žien odetých v maskáčoch, akoby tým chceli umocniť svoju militantnosť, vďaka tlampačom narušila pokojný priebeh podujatia. Prezidentke, premiérovi a ostatným činiteľom neodôvodnene nadávali do fašistov. Na našu pripomienku, že tým znevažujú aj prítomných posledných žijúcich odbojárov, reagovali, že to sú kolaboranti.

Šéf parlamentu Boris Kollár opäť strielal od pásu, keď ich v prejave označil za aktivistov Smeru. Tí sa však v tom čase zišli inde, na trucpodniku v neďalekej Kremničke.

Bystričania, ktorí ešte zostali v Smere, sa cítia zaskočení rozhodnutím vodcu partaje o bojkote oficiálnej akcie s odôvodnením, že nik „nemá chuť tam sedieť a pozerať sa na tie tváre“.

Dobre si pamätajú, že Roberta Fica po tom, čo v marci 2018 odstúpil z postu premiéra, už na žiadnych oslavách v meste pod Urpínom nevideli. Zrejme nechcel ako radový poslanec „robiť krovie“ svojmu nástupcovi Petrovi Pellegrinimu.

Drvivá väčšina ľudí nezavítala 29. augusta do Banskej Bystrice preto, aby pozerala na niečie tváre, ale aby vzdala hold tým, čo pred 76 rokmi bojovali za slobodné Slovensko. Ale čo už s politikmi, ktorí sa nedokážu vyrovnať s osobným zlyhaním a pre urazené superego nútia členov svojej strany ku schizofrenickým postojom?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #oslavy #Banská Bystrica #Smer #povstanie #Boris Kollár #Peter Pellegrini #fašisti