Kauza Kuciak: Duch procesu a logika rozhodnutia

Spoločnosť nerozhorčilo ani tak rozhodnutie trojčlenného senátu Špeciálneho trestného súdu, ale skôr nesúlad s priebehom dlhého procesu s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

04.09.2020 19:00
debata (73)

Nejde vôbec o nejaké subjektívne očakávania občanov na základe uniknutých údajov zo spisu. Verejnosť bola v dlhom procese priebežne informovaná najmä prítomnými novinármi a tiež komentármi prokurátora a obhajcov obetí. Z nich vyplynul obraz, že existuje dostatok nepriamych dôkazov. Z informácií nevyplývalo, že by sudcovia požadovali viac dôkazov, ktorých sa im nedostávalo. Naopak, vyplývalo z nich, že sudcovia neboli vôbec aktívni a nekládli veľa otázok ani prokuratúre, ani obžalovaným, nevyvíjali zvlášť úsilie doplniť a vyjasniť nezrovnalosti. A nezrovnalosť medzi duchom procesu a verdiktom súdu pobúrila verejnosť. Nejde o čestnosť a svedomie sudcov, o ktorých nemusíme pochybovať, ale o kvalitu ich uvažovania a logiky.

Na Slovensku si totiž mýlime rešpektovanie rozhodnutí súdov s komentovaním a posudzovaním myšlienkových pochodov, ktoré k nim viedli. Súdy nemajú monopol ani na pravdu, ani na logiku.

Pre upevňovanie demokracie je potrebné prácu súdov podrobovať verejnej analýze a skúmaniu. Nerobme zo súdov nedotknuteľné inštitúcie ako v minulosti cirkev.

Nejde len o všadeprítomné úzkostlivé technokratické a účtovnícke myslenie, vyzdvihovanie procedurálnych náležitostí. A nejde iba o sudcov, ale o typické zmýšľanie v našej spoločnosti, ktorého výsledkom je všadeprítomná byrokracia a komplikovaná administratíva. Pre upevňovanie demokracie je potrebné prácu súdov podrobovať verejnej analýze a skúmaniu. Nerobme zo súdov nedotknuteľné inštitúcie ako v minulosti cirkev.

Keď ide o pomery v zdravotníctve, športe či vo vede, nikto nemôže ľuďom nahovoriť, že ich kritika je neadekvátna a úroveň na Slovensku je vysoká, pretože medzinárodná konfrontácia hovorí jasnou rečou. V súdnictve je takáto možnosť oklieštená. Naše súdnictvo z hľadiska logických postupov pri uvažovaní a posudzovaní prípadov nie je vystavené žiadnej medzinárodnej konfrontácii, má monopol. Inak to asi ani nejde. Každý monopol však vždy vedie k okliešteniu slobody a demokracie.

Lenže vražda novinára nie je iba slovenská, je to najmenej európska kauza. Sleduje nás celý svet. Bol totiž zavraždený novinár, ktorý odkrýval pravdu o sieťach a praktikách oligarchu, čím ohrozoval jeho moc. Jeho vražda je pokus zavraždiť demokraciu, zmeniť charakter našej republiky.

Majme tiež na pamäti, že obžaloba nie je výmysel jedného prokurátora, ale výsledok práce a úsilia množstva domácich i zahraničných policajtov, prokurátorov a ďalších spolupracovníkov, ktorí vložili všetky sily do odhalenia objasnenia vraždy novinára a vypátrania pravdy a spravodlivosti v spoločnosti.

Aj keby bol verdikt opačný, prípad by pravdepodobne putoval na Najvyšší súd. Je nanajvýš potrebné, aby takýto závažný prípad posúdili viacerí sudcovia. Je predsa zarážajúce, aby pri takej dôležitej záležitosti vyniesli konečný ortieľ traja ľudia, nech ich už kompetentnosť je akákoľvek. A ak Najvyšší súd vráti prípad späť, mal by ním poveriť inú (nie rozhádanú) trojicu sudcov.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #ŠTS #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi