Voľba generálneho prokurátora: Opäť veľké očakávania

Pravdepodobne v októbri sa bude konečne s niekoľkomesačným oneskorením voliť nový generálny prokurátor. Funkčné obdobie bývalého šéfa prokuratúry Jaromíra Čižnára sa skončilo v polovici júla a jeho nástupca mal byť zvolený najneskôr v júni.

06.09.2020 19:00
debata

Novej vládnej koalícii v tom nič nebránilo. Národnou radou schválená novela zákona o prokuratúre s pripomienkami prezidentky nebola vôbec nevyhnutná. Dôraz na zmenu voľby generálneho prokurátora znovu poukazuje na tradičný slovenský formalizmus, keď sa domnievame, že forma zabezpečí kvalitný obsah.

Nielen vládna koalícia, ale celá spoločnosť si želá, aby na čele prokuratúry stál nezávislý prokurátor, ktorý pôjde mocným – politikom, oligarchom, miestnym bosom – po krku. Ako vzor nám môže slúžiť česká vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová prezývaná Cattani v sukni. Navyše v Česku vrchného štátneho zástupcu nemenuje parlament vo výberovom konaní, ale vláda na návrh ministra spravodlivosti. Ak politici nechcú zlyhať, musia zvoliť dôveryhodnú, všeobecne váženú osobu, akou je v ČR Pavel Zeman.

Dôraz na zmenu voľby generálneho prokurátora znovu poukazuje na tradičný slovenský formalizmus, keď sa domnievame, že forma zabezpečí kvalitný obsah.

Inšpiruje nás tiež bývalá rumunská generálna prokurátorka Laura Codruța Kövesiová, ktorá sa nebála ísť po krku politikom na najvyšších miestach, čím si vydobyla veľkú popularitu. Vynieslo ju to až na čelo novej Európskej prokuratúry. Tá sa bude zaujímať najmä o eurofondy a cezhraničné podvody s DPH. Nuž niektorí „podnikatelia“ z toho určite nie sú nadšení…

Povrávalo sa, že jediným cieľom zmeny zákona o prokuratúre, podľa ktorého môže kandidovať do funkcie aj právnik mimo prokuratúry, je snaha dostať na post generálneho prokuratúra bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica. Ten to spočiatku odmietal, ale minulý týždeň pripustil, že uvažuje nad kandidatúrou na post generálneho alebo špeciálneho prokurátora. Nejde o to, či je Lipšic kvalitný právnik, ale že celá veľká zmena je šitá na mieru jedného človeka. To bude pravdepodobne demoralizovať iných čestných prokurátorov, pretože si budú vedomí, že ich šance sa vopred blížia k nule.

Verejný výber v parlamente je kontroverzný. Na jednej strane ani poslanci, ani verejnosť bez „vypočutia“ nemajú ako zistiť morálne a odborné kvality kandidátov. Na druhej strane akákoľvek medializovaná maličkosť z osobného života môže zničiť čiekoľvek ambície. A nezabúdajme, že bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka vstupoval do funkcie s veľmi dobrou povesťou. „Vyfarbil“ sa až neskôr…

S nastolením spravodlivosti nemáme problémy iba my na Slovensku. Na bruselskom letisku zomrel Slovák Jozef Chovanec podobným spôsobom ako na jar v USA George Floyd, čo tam rozpútalo masové antirasistické protesty. V Belgicku sa štátne orgány snažili prípad ututlať. Do pohybu sa dali až vtedy, keď na verejnosť preniklo video, na ktorom sa páchatelia smiali a došlo aj k vzývaniu nacistických symbolov. Uvidíme, ako si s prípadom v Belgicku poradia.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Daniel Lipšic #generálny prokurátor Jaromír Čižnár #Lenka Bradáčová