Obyčajné podenky

Už druhý prieskum po sebe naznačil, že OĽaNO má pravdepodobne najlepšie časy za sebou. Hnutie Igora Matoviča kleslo na 18,4 %, naopak, na obyčajných sa doťahuje Hlas Petra Pellegriniho (16,2 %).

06.09.2020 20:00
debata (9)

Graf zobrazujúci dlhodobé preferencie OĽaNO pripomína jazdu na horskej dráhe. Tak ako matovičovci pred voľbami vystrelili prudko hore, tak teraz padajú nezadržateľne dole. V porovnaní so Smerom, ktorý si od volieb v roku 2016 udržiaval relatívne stabilné preferencie až do marca 2018, keď sa pod ne podpísala vražda Jána Kuciaka, politický príbeh OĽaNO pripomína skôr život podenky.

Chvíľu sa síce zdalo, že voliči OĽaNO sú natoľko lojálni a nekritickí, že Matovičovi odpustia úplne všetko. Lenže predseda OĽaNO sa zatiaľ nemá veľmi čím pochváliť. Ľudí veľmi nepresvedčil, že v ťažkých časoch dokáže kompetentne riadiť krajinu, a ustavičné strašenie „návratom Fica“ tiež nezaberá. Navyše spôsob, akým sa postavil k prípadom plagiátorstva v radoch koalície, je škandalózny, pretože je zrejmé, že používa dvojaký meter. Ako potom možno veriť takémuto človeku, keď pôjde naozaj „do tuhého“?

Ak bude chcieť Matovič zastaviť strmý pád preferencií, tak zjavne to nebude prostredníctvom napĺňania programu a presadzovania reforiem, pretože na to jednoducho nemá. Ako „pravicový“ politik si voličov nebude môcť ani kupovať rôznymi „podarúnkami“, pretože sulíkovci mu to neumožnia. A tak mu zostáva jedine to, čo robil doteraz – snažiť sa čím skôr nájsť nejakú špinu na smerákov a vytrieskať z toho čo najviac politických bodov. V prípade, že mu to nevyjde, tak ho čaká voľný pád.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #preferencie politických strán