Kto riadi Slovensko?

Ľubomír Vážny na poste generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) skončil. Nahradí ho Juraj Káčer. To či existovali zákonné dôvody na jeho odvolanie rozhodne až Ústavný súd. Z toho, čo sme si mohli vypočuť na tlačovej konferencii Roberta Fica, to vyzerá, že história sa možno zopakuje.

09.09.2020 20:00
debata (43)

Keď vláda Ivety Radičovej v r. 2010 odvolala z tej istej funkcie Dušana Muňka, obrátil sa na Ústavný súd a ten v r. 2012 rozhodol, že jeho odvolanie bolo protiústavné. Muňko sa do SP vrátil a tam ho pred 4 rokmi nahradil práve Vážny.

Ak sa po voľbách niekto čudoval, prečo si kollárovci „osvojili“ viacerých smerákov, ktorých Matovič predtým kritizoval, tak teraz sa zasa môžeme čudovať, prečo tá náhla zmena. Minister práce Milan Krajniak ešte na jar tvrdil, že počas krízy nechce meniť vedenie poisťovne a žiadna kauza Ľubomíra Vážneho vraj nespadá pod zákonné dôvody na jeho odvolanie. Žeby napokon zasiahla „vyššia moc“ OĽaNO?

Tu nejde o obranu Vážneho. Pri pohľade na jeho životopis je zrejmé, že tento vyštudovaný stavbár nemal skúsenosti na to, aby riadil rezort dopravy, rozhodoval na vláde o veľkých investíciách alebo šéfoval SP. Vážny, ako to pred časom napísal komentátor Marián Leško, patril medzi tzv. ministrov – delegátov, ktorých si Fico do kabinetu nevyberal, ale „boli mu dodaní“ a on ich akceptoval.

Vážny v ničom nepreukázal, že by konal vo verejnom záujme (stačí si spomenúť na PPP projekty či predražený mýtny tender), ale skôr v záujme tých, ktorí z jeho rozhodnutí profitovali.

Pochybnosti o kompetentnosti však môžeme mať aj v prípade Juraja Káčera. Tento „pán nikto“ má riadiť inštitúciu s rozpočtom skoro 9 mld. eur?! To je zlý žart!

Skôr než sa niekto začne rozčuľovať, prečo na Slovensku mnohé veci nefungujú, mal by položiť otázku, akým spôsobom sú dosadzovaní ľudia na kľúčové pozície. Riadia inštitúcie skutočne ľudia kompetentní, alebo nominanti politických strán?

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Ľubomír Vážny #Juraj Káčer