Kapitán je späť

Predseda SNS Andrej Danko po volebnom debakli ohlásil odchod z predsedníckeho postu. A ešte predtým v predvolebnej kampani, keď sa s dešpektom vyjadroval o vtedajšej opozícii, sa zaprisahal, že pokiaľ si ich ľudia zvolia, on nechce v takej politike pôsobiť.

13.09.2020 20:00
debata (12)

Môžeme iba špekulovať, prečo sa Danko rozhodol opäť kandidovať za predsedu. Nevedel zniesť poníženie, že by sa z „veľkého štátnika“, ktorý zaujal hlavne častými letmi do Moskvy, mal stať obyčajný občan? Alebo sponzori z pozadia SNS usúdili, že je jediný, kto dokáže „správne“ zvládnuť možné nástražné míny, akou je napríklad kauza Dobytkár?

Danko nemal vážneho protikandidáta. Aj keď Dankovo správanie a komunikácia sú prekážkou pre potenciálnych voličov SNS, Hrnko nemal potenciál osloviť širšie publikum. Ich šance boli síce vyrovnané, ale až 40 percent členov si prialo niekoho iného. Nikto sa nenašiel.

SNS začali po voľbách odchádzať členovia. Tento trend sa môže zosilniť, pretože viacerí delegáti snemu mali voliť v rozpore s vôľou okresných štruktúr. Nespokojné je aj slotovské krídlo, ktoré Dankovi vyčíta málo vlastenectva. Opäť ako v minulosti môže vzniknúť nejaká nová Pravá SNS, ktorá by sa prezentovala nacionalistickou politikou namierenou proti EÚ a NATO a brala by hlasy kotlebovcom. Antimaďarská rétorika už asi nehrozí, pretože nacionalistický autoritatívny režim Viktora Orbána sa stal vzorom.

Jednou z mála pozitívnych vecí na Dankovi bola inšpirácia rakúskym ekonomickým a sociálnym modelom, ktorý je hodnotený ako jeden z najlepších na svete. Podarilo sa mu implementovať niekoľko prvkov, ale nekoncepčne, a všetko prekrývalo nevypočítateľné správanie, povýšenecká komunikácia a proruská politika.

Ak chce Danko uspieť, musí nielen zmeniť správanie, ale aj nájsť reálne témy. Rakúska inšpirácia je vždy lepšia ako ruská alebo skĺznutie k opätovnému nacionalizmu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko