Hra o generálneho prokurátora graduje

Dráma - voľba generálneho prokurátora - graduje. Aj keď sa meno nového protagonistu dozvieme až koncom novembra, dovtedy budeme svedkami unikátnych scén. Prvýkrát totiž prebehne s novými aktérmi a v transparentnejšom režime.

13.09.2020 19:00
debata (30)

Schválená novela zákona o prokuratúre prináša do procesu viac svetla, keďže budeme môcť sledovať verejné vypočúvania kandidátov. Okrem toho však do voľby vniesla aj kontroverzný prvok, keďže o post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) sa prvýkrát bude môcť uchádzať aj neprokurátor. Keďže koalícia intenzívne obhajovala túto novinku, možno očakávať, že nový šéf GP vstúpi do systému zadnými dvierkami rovno na jeho čelo.

Argument, že šéfom prokuratúry má byť človek zvonku, aby vyvetral zatuchnutý systém, znie na prvý pohľad lákavo. To najmä v kontexte vyjadrení prokurátorky Evy Mišíkovej, ktorá začiatkom leta otvorene hovorila, že až 99 percent nových prokurátorov je prijímaných protekčne. Nehovoriac o dôvodných podozreniach o zametaní prípadov pod koberec.

Ide však o systémový problém, ktorý si vyžaduje aj systémové riešenie. Pre začiatok by napríklad stačilo, ak by sa stransparentnilo výberové konanie radových prokurátorov či posilnila nestrannosť disciplinárnych orgánov. Novela s prívlastkom očistná sa však zaoberá hlavne voľbou nového šéfa Generálnej a špeciálnej prokuratúry. Na systémové zmeny si tak budeme musieť ešte počkať.

Nemožno sa však potom čudovať, ak verejnosť má čoraz silnejší dojem, že novela bola šitá na mieru vytypovaným favoritom hnutia OĽaNO. Najmä oni sa snažia presvedčiť verejnosť, že problém má len jediné riešenie, a že jeho nositeľom je správny človek na správnom mieste.

Podozrenia o účelovosti novely nevyvracajú ani prvoplánové statusy premiéra Igora Matoviča. Ten pomaly začína defenzívne skresľovať realitu argumentom „pozor, mafia!".

Podozrenia o účelovosti novely nevyvracajú ani prvoplánové statusy premiéra Igora Matoviča. Ten pomaly začína defenzívne skresľovať realitu argumentom „pozor, mafia!". Akékoľvek pochybnosti zainteresovanej verejnosti o krokoch vládnej strany sa v jeho svete stávajú diskreditačnou kampaňou mafie, ktorá sa bojí spravodlivosti.

Prekvapujúce boli aj slová Daniela Lipšica o tom, že zvažuje kandidatúru na šéfa GP. Načasovanie dva dni po schválení novely, ktorá mu to umožňuje, určite nie je náhodné. Je tiež zjavné, že ak by necítil podporu, tak by sa podobných vyjadrení zdržal. Prezidentka však jasne požaduje apolitickosť šéfa GP a cesta možného konfliktu môže byť pre koalíciu príliš tŕnistou. Preto sa zdá pravdepodobnejší scenár Lipšicovej kandidatúry na špeciálneho prokurátora, keďže v tomto procese prezidentka nefiguruje.

Koalícia by si mala čím skôr uvedomiť, že pokiaľ svoj cieľ – zvýšenie dôvery občanov v prokuratúru – myslia vážne, tak ich šéfovia by mali požívať dôveru aj časti spoločnosti, ktorá netvorí ich elektorát. Pretože ani tie najlepšie morálne a odborné predpoklady kandidátov nemusia vyvrátiť podozrenia divákov, že na predstavení „Naši ľudia", sa okrem hercov nezmenilo nič.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic