... a dostanete varechou!

Sto liet a sto zím uplynulo od čias, čo naše prastaré matere, čudesá!, zdvihli zadky od hrncov a v zasmušilej spoločnosti svojich asi nemenej prekvapených mužov odkráčali k volebným urnám.

16.09.2020 20:00
debata (34)

Úroveň vzdelania väčšiny slovenského národa nepresahovala alfabetizačné minimum, predsa však to bola udalosť epochálna: predznamenala, že odteraz sa bude spoločnosť uberať smerom, v ktorom o osobných rozhodnutiach jednotlivca bude čoraz menej rozhodovať Boh, pán a majiteľ. Či skôr to, čo si pod týmito entitami predstavujú ich vykladači.

Niekoľkonásobne sa to týkalo tzv. „ženskej otázky“. Veď už dávno sa zdvíhali zúfalé hlasy, ktoré pre rodinu, národ a spoločnosť predstavuje ženská emancipácia. Pochopiteľne. Nejedno príslovie hovorí o tom, že niet väčšieho zla na svete ako „žena, ktorá ovláda latinčinu“. Platilo to dlho, a hoci za prvej republiky sa počty ženských študentiek na univerzitách znásobovali, niečo museli obetovať. Nesmeli mať deti, ani nesmeli byť vydaté. Sebarealizácia – alebo deti. A koľko, o tom takisto nebudeš rozhodovať ty, ženo.

Žijeme v dobe modernej. Modernosť nie je ktoviečo, má však aj niekoľko výrazných predností. Jednou z nich je, že jednotlivec, a teda aj žena, prenáša ťarchu zodpovednosti politikov a ich ideológií za svoj intímny život len a len na seba. Pretože ona žije v tvrdej realite, ktorej ťarchu z nej, naopak, tie ideológie ani tí politici nesnímu. Ona čelí chudobe, predsudkom, odsudzovaniu, násiliu, vylúčeniu.

Ona, často už od detstva, čelí strachom, o akých sa mudrlantom v parlamente ani nesníva. Je absurdné, aby sa v 21. storočí museli konať akcie, akú 16. septembra pred parlamentom zorganizovala iniciatíva Nebudeme ticho, protestujúca proti obmedzeniu prístupu k bezpečnej a legálnej interrupcii odovzdávaním varešiek a iného domáceho náčinia. Dajte od ženského lona ruky preč. Ubezpečujem vás, žena, ktorá nechce porodiť, neporodí.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #ženské práva #interrupčný zákon #volebné právo žien #iniciatíva Nebudeme ticho!