Súdny plevel

Keď polícia v Bratislave na jar v rámci akcie Búrka zadržala 13 sudcov a päť ďalších osôb, vyzeralo to skôr na náhodu, pretože nebyť Kočnerovej Threemy, vyšetrovatelia by sa pravdepodobne nikdy nič nedozvedeli o ich nekalej činnosti.

16.09.2020 19:00
debata (11)

Teraz, keď v rámci akcie Plevel zadržala polícia v Žiline pre podozrenie z korupcie predsedníčku krajského súdu Evu Kyselovú, bývalého krajského sudcu Pavla Polku aj niekdajšieho predsedu Okresného súdu v Žiline Daniela Béreša (v jeho prípade Ústavný súd dal súhlas na jeho vzatie do väzby) zdá sa, že NAKA to s očistou justície na Slovensku myslí vážne.

Je to o to cennejšie, že dokázať korupciu na súdoch sa podarí len málokedy, lebo len málokedy je niekto ochotný svedčiť. V tomto prípade si však obžalovaný podnikateľ František T. alias Veľký Fero, zjavne chce zachrániť kožu, a tak začal „spievať“.

To, že v prípade týchto sudcov nešlo o nejaké „fazuľky“, svedčí jeden z odposluchov, v ktorom mal spomínaný podnikateľ podpredsedovi Krajského sudu v Banskej Bystrici Ľubomírovi Bušíkovi povedať, že „Paľo (Polka) pri mne zarobil také peniaze, že to v živote nikto nikdy nespočíta, ťažké milióny, v korunách ťažké milióny“.

Pretrhnutie korupčných väzieb v justícii je jednou z najväčších výziev pre túto vládu. Súdny plevel treba vytrhať aj s koreňmi, aby sa zamedzilo jeho ďalšiemu šíreniu a vrátila sa dôvera v justíciu.

Spomínaní sudcovia, ktorí mali ovplyvňovať súdne konania v prospech obžalovaných či odsúdených, údajne mali svoje „taxy“, ktoré sa pohybovali od 10– až do 30-tisíc eur.

Odhaľovanie korupcie v radoch justície je o to dôležitejšie, že títo ľudia majú často pocit, že sú nedotknuteľní. Ako členovia inštitúcie, ktorú poriadne nikto nekontroluje, sa cítia natoľko v bezpečí, že poniektorí stratili absolútne všetky zábrany. Tento pocit nepochybne posilňuje i fakt, že v jednotlivých regiónoch v priebehu rokov skorumpovaní sudcovia, policajti a prokurátori spolu s miestnymi oligarchami a politickými špičkami vytvorili mocné klany, ktoré rozhodujú prakticky o všetkom.

Proti takejto mafii bežný občan – „človek milión“, bez kontaktov na tých „správnych ľudí“, nemá na súde najmenšiu šancu. Predstavme si, že sa takýto človek ocitne zoči voči takejto zohranej „partii“. Je si vedomý, že je v práve, no namiesto toho, aby súd obvinil páchateľa, napokon zaznie oslobodzujúci verdikt. Dotyčný „človek milión“ nevie, že obžalovaný podplatil sudcu a ten za oslobodenie spod obžaloby zinkasoval 20-tisíc eur, no dovtípi sa, že natrafil na justičnú mafiu.

Čo si asi taký človek bude myslieť o fungovaní tohto štátu? Aký bude asi jeho názor na demokraciu? Niektorí osamelí Don Quijoti sa vydajú na súboj s veternými mlynmi a poženú svoj prípad na vyššiu inštanciu, no väčšina zatrpkne a rezignuje.

Pretrhnutie korupčných väzieb v justícii je preto jednou z najväčších výziev pre túto vládu. Súdny plevel treba vytrhať aj s koreňmi, aby sa zamedzilo jeho ďalšiemu šíreniu a vrátila sa dôvera v justíciu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Žilina #súdy #justícia #Akcia Plevel