(Ne)zodpovedný premiér

Svet nie je čierno-biely. Mnohí naši politici ho tak ale veľakrát vidia. Premiér Igor Matovič nie je výnimkou, práve naopak. Naposledy, keď rozdelil ľudí na tých, ktorí mu veria, a ktorí nie. Vytvára si tým jedine nepriateľov a stráca rešpekt v dobe, keď ho bude najviac potrebovať.

20.09.2020 19:00
debata (14)

Tiež sa posťažoval, že ho všetci iba kritizujú a nikto jeho alebo vládu nepochváli, keď evidentne konali dobre. Preto premiérovi treba priznať, že počas prvej vlny pandémie COVID-19 nemalou mierou prispel k dobrým výsledkom. Vyzýval na opatrnosť a dodržiavanie karanténnych opatrení. Život človeka bol prednejší ako výkon ekonomiky.

Prísnejšie opatrenia budú najprv zavádzať krajiny, ktorých druhá vlna zasiahla omnoho tvrdšie. Budeme opäť iba kopírovať, Matovič bude môcť poukázať na príklady v zahraničí.

Mal ale šťastie, že systém nastavila ešte predchádzajúca Pellegriniho vláda a občania s hrôzou pozorovali, čo sa deje v čínskom Wuchane alebo v severnom Taliansku.

Neskôr, keď sa ukázalo, aké negatívne dosahy bude mať karanténa na ekonomiku, Matovič začal pomaly obracať. Uvedomil si, že prepad ekonomiky, udržiavanie ľudí v karanténe a ochota dodržiavať aspoň minimálne pravidlá v dobe, keď pozitívne testovaných bolo veľmi málo, mu bude uberať na popularite. A preto zmenil rétoriku. A nebol sám, pozrime sa na českého premiéra Andreja Babiša, ale aj na ostatných európskych lídrov.

Všetci dobre vedeli, že na jeseň príde druhá vlna. Správy zo slnečnej Floridy alebo Kalifornie napovedali, že úplné otvorenie pláží a nočného života v turistických destináciách, kde sa tlačia všetky národy Európy, nemôže zostať bez následkov. Premiér ešte na začiatku dovolenkovej sezóny vyzýval na dovolenky na Slovensku, ale postupne sa situácia v Európe tak rozvoľnila, že nikto nemal silu bojovať proti voľnému cestovaniu naprieč Európou. Politici – nielen tí slovenskí – si strážia najmä volebné preferencie, a nie sú už schopní ísť proti náladám a prianiam ľudí, aj keď vedia, že by tak mali urobiť. Výsledkom je, že sú opäť ohrozené mnohé sektory ekonomiky a zdravie občanov.

Niet divu, že aj náš premiér otáča a znovu vyzýva na zodpovednosť. Lenže už je asi neskoro, časť občanov z rôznych dôvodov stratila zábrany. Podľa posledného prieskumu väčšina občanov nie je spokojná s vládou Igora Matoviča ako aj s prijatými opatreniami v druhej vlne. Bude mať premiér odvahu a najmä dostatočný rešpekt pošramotený svojím správaním zaviesť povinné striktnejšie opatrenia? Či sa bude schovávať opäť za expertov?

Pomôže vláda zaplatiť športovým klubom výpadky z tržieb alebo radšej pustí ľudí na štadióny? Ako presvedčiť, že komorné divadelné predstavenie je menej rizikové ako napr. rockový koncert? Bude sa to rešpektovať? Podobne svadby? Kto spočíta počet účastníkov na svadbách?

Premiér Matovič a vláda majú šťastie. Slovensko je na tom opäť relatívne dobre. Prísnejšie opatrenia budú najprv zavádzať krajiny, ktorých druhá vlna zasiahla omnoho tvrdšie. Budeme opäť iba kopírovať, Matovič bude môcť poukázať na príklady v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Covid-19 #vláda Igora Matoviča #druhá vlna koronavírusu