Hegerova rozprávočka

Kde bolo, tam bolo, bola jedna krajina a v nej chovali zázračného tigra. No v posledných rokoch už len pokašliaval – jednoducho kedysi rekordér, dnes už len unavená mačka. Ktovie ako by to s ním dopadlo, keby nebolo švárneho financmajstra, ktorý za pomoci balíka z bájneho Bruselu tigra vyliečil. Stačilo desať rokov a rekordné výkony boli späť...

21.09.2020 19:00
debata (45)

Rozprávka? Kiežby, takto nejako sa totiž človek cíti, keď sa začíta do nateraz tajného dokumentu so strohým názvom "Národný integrovaný reformný plán (Slovensko 2.0)“ z dielne analytikov pod rezortom ministra financií Eduarda Hegera. Materiál má už v polovici októbra dostať do rúk Európska komisia. A práve podľa neho by sa malo rozdeľovať 7,5 miliardy eur, čo dostaneme z Plánu obnovy. No z toho, čo sa nateraz dostalo na verejnosť (keďže oficiálne predstavenie ešte neprebehlo) je jasné, že. ide o famózne riešenia, ktoré z našej krajiny (spálenej pandémiou a šľahanej každoročnými výčitkami Bruselu) spravia zem zasľúbenú.

Podľa „šuplíkového dokumentu“ poputujú do krajiny už do roku 2030 zo zahraničia v dlhých zástupoch najinteligentnejšie mozgy, aby mohli u nás pracovať, investori sa pobijú, kde postavia ďalšiu fabriku. Ekonomika zvalcuje európske rebríčky. V školstve budú také platy, že tí, čo neštudovali za učiteľa, budú len tíško závidieť. Budovy zateplené, dôchodky spravodlivo rozdelené, neskorumpovateľní sudcovia a spokojné mamičky. Azda aj tá diaľnica do Košíc konečne pribudne. A ak aj nie, po koľajach pojachajú najrýchlejšie a najzelenšie vlaky. Občania všetko vybavia on-line jedným kliknutím. Jednoducho Slovensko 2.0. Nič to preto, že v čerpaní európskych peňazí už roky pokrivkávame. Tentoraz to isto vyjde.

Treba uznať, že Heger vypočul všetky ponosy Európskej komisie. Správny je azda aj výpočet toho, čo chce v krajine opraviť. Je však krajina na takýto viac ako ambiciózny plán pripravená? Predsa len z montážnej dielne sa špičkový zdroj inovácií nestane z roka na rok.

Samozrejme, treba uznať, že Heger vypočul všetky ponosy Európskej komisie. Správny je azda aj výpočet toho, čo chce v krajine opraviť. Je však krajina na takýto viac ako ambiciózny plán pripravená? Predsa len z montážnej dielne sa špičkový zdroj inovácií nestane z roka na rok.

Otázne je aj to, čo s materiálom spraví koaličná rada. Tá sa k nemu už síce raz stretla, no výsledok bol akýsi nemastný-neslaný. Vraj si treba určiť priority, vraj treba mať osnovu, vraj treba diskutovať.

Zdá sa totiž, že každý líder či líderka si pod tým predstavuje čosi iné. Minister hospodárstva Richard Sulík ako najhorúcejší vníma odvodový bonus. Okrem neho by v konečnej verzii malo byť tak ešte päť hlavných vecí. Podobný počet by sa pozdával aj premiérovi Igorovi Matovičovi. (Nateraz materiál obsahuje, mimochodom, osem reformných oblastí rozdrobených na iks podčastí).

Ministerka investícií Veronika Remišová zase nástojí na digitalizácii. Ostatne aj patrí jej rezortu. Za horúce považuje aj zdravotníctvo, školstvo, justíciu a reformu verejnej správy. Teda vlastne všetko. A nájomné byty sú zase dlhodobo prioritou lídra Sme rodina Borisa Kollára.

Stretnúť by sa koaliční lídri mali vraj už túto stredu večer. Azda sa potom dostane niečo aj na verejnosť – a hádam už aj oficiálne.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #plán obnovy #Národný integrovaný reformný plán