Pokazilo sa to aj vďaka vám, pán premiér

Počet prípadov infikovaných koronavírusom v posledných dňoch raketovo stúpa. V piatok sme zaznamenali rekord - 552 nakazených. V takej situácii by sa dalo čakať, že vláda okamžite zatiahne ručnú brzdu. Premiér však namiesto toho presúva zásadné rozhodnutia na neskôr. Čaká na zázrak?

27.09.2020 19:00
debata (40)

Matovič nerobil celé leto nič, a teraz keď sa situácia vymyká spod kontroly, sa zobudil. Zmohol sa však iba na to, že na tlačovej konferencii všetkým vynadal. Je nehorázne, keď človek, ktorý sa ešte pred pár týždňami zabával na svadbe svojho straníckeho kolegu bez rúška, ide teraz paušálne všetkým nadávať do nezodpovednými bláznov.

Niežeby medzi nami nebolo mnoho nezodpovedných ľudí (jeden sa objavil v nedeľu priamo na obrazovke RTVS). Všetkých však nemožno hádzať do jedného vreca.

Premiér má pravdu iba v tom, keď hovorí, že sme si to pokazili. Nuž áno, pokazili sme si to, ale už v okamihu, keď 25 percent voličov vo voľbách uverilo, že tento nepredvídateľný človek dokáže riadiť zodpovedne krajinu.

Je priam do očí bijúce, že Matovič svoju funkciu nezvláda, pretože jednoducho na takúto zodpovednú úlohu nedorástol. Nie je na ňu pripravený. Jedna vec je kritizovať a druhá niečo aj reálne urobiť. Aj v bežnom živote je množstvo kibicov, ktorí dávajú rady, ako robiť všetko lepšie, ale keď príde na lámanie chleba, zlyhajú. Je čoraz viac zrejmé, že premiér, ktorý namiesto toho, aby situáciu upokojil, ju vyhrocuje, na tento post nepatrí. Keď nezvláda riešiť veci spojené s koronavírusom, ako môžeme veriť, že dokáže dobre riadiť krajinu?

Premiér, ktorý ešte koncom leta alibisticky tvrdil, že on nič, on muzikant, pretože on nie je členom Pandemickej komisie, sa zrazu zúčastnil na jej rokovaní, no rozhodnutie napokon odsunuli na pondelok, keď má zasadnúť Ústredný krízový štáb.

Zdravý rozum možno napokon zvíťazí. To všetko sa však bude diať nie vďaka tomu, ale napriek tomu, že Igor Matovič je premiérom tejto krajiny. Pretože je čoraz viac zrejmé, že Matovič nie je riešením problému. Matovič je problém.

Už pred dvomi týždňami bolo neskoro! Vtedy, keď chceli obmedziť počet účastníkov na svadbách na maximálne 30 ľudí, zasiahol osobne Matovič a toto obmedzenie zrušil. Namiesto toho na svojom facebooku naháňal preferencie typicky matovičovsky: „Nevesty, dobre bude!“ Je iróniou, že teraz toto opatrenie znovu zavádza práve on…

Zdravý rozum možno napokon zvíťazí. Hromadné akcie na istý čas zatrhnú. Nebudú sa konať žiadne svadby, športové ani kultúrne podujatia. Vysokoškoláci zostanú doma a začnú sa vzdelávať dištančne. Začne sa konečne viac testovať, vláda personálne posilní rady epidemiológov, ktorých stavy sú poddimenzované. Tí konečne začnú dôkladne stopovať nakazených, čo je jedna z najdôležitejších vecí pri boji s „hnusobou“. Ďalšie zlyhania si totiž nemôžeme dovoliť.

To všetko sa však bude diať nie vďaka tomu, ale napriek tomu, že Igor Matovič je premiérom tejto krajiny. Pretože je čoraz viac zrejmé, že Matovič nie je riešením problému. Matovič je problém.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #pandémia #koronavírus