Nekrič hop, kým nepreskočíš

To je ale prekvapenie, dorazila k nám druhá vlna pandémie COVID-19. Kto by to asi tušil? V tomto duchu vláda a hlavne jej predseda Igor Matovič reflektujú prudký nárast počtu pozitívne infikovaných koronavírusom. Percento nárastu stúpa a pravdepodobne sa bude ďalej zvyšovať.

28.09.2020 19:00
debata (21)

Matovič však zo zhoršovania situácie obviňuje nás všetkých, ktorí sme vraj nezodpovední a všetko kazíme. Zaobchádza s občanmi ako so svojimi zamestnancami. Namiesto toho, aby sa postavil k veci ako chlap, uvedomil si, že on je kapitán lode a má hlavnú zodpovednosť, karhá nás ako malé deti.

Na jar všetky odborné štúdie predpovedali druhú vlnu na jeseň a to v omnoho intenzívnejšiu ako prvú. A tiež tretiu, ktorá má doraziť na prelome zimy a jari budúceho roka. Takisto sa upozorňovalo, že vakcína nebude skôr než o rok alebo o rok a pol. Napriek povzbudivým správam o vývoji vakcíny, dnes sa predpokladá, že najskôr bude dostupná niekedy v marci. Niektorí experti dokonca predpokladajú, že skôr než bude vakcína dostupná, nastane prirodzené premorenie v spoločnosti.

Ľudia očakávali od vlády, že zadefinuje parametre fungovania do budúcnosti, pretože na to ju vlastne máme. V ťažkých časoch potrebujeme autoritu, nie samočinnú reguláciu.

Prechodné letné obdobie mala vláda využiť na prípravu krajiny na druhú vlnu. Nestalo sa tak. Nemocnice sa čiastočne pripravili, ale nevieme, či omnoho silnejšiu druhú vlnu zvládnu. V niektorých nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach boli pozitívne testovaní lekári a personál. Museli odísť do karantény, čím sa obmedzila zdravotná starostlivosť. Dá sa predpokladať, že tento trend bude pokračovať. Čo bude s ľuďmi s ťažkým priebehom choroby a s liečením iných chorôb, keď nemocnice začnú kolabovať? Budú primárne liečené mladšie skupiny obyvateľstva na úkor starších, ako to bolo na jar napríklad v Taliansku? Máme síce lieky proti vážnym stavom, ale v Česku už začína chýbať Remdesivir. Ako sme pripravení aj na tieto scenáre vývoja?

Taktiež nie sme vôbec pripravení na to, ako bude v takýchto podmienkach fungovať ekonomika a školstvo. Ľudia očakávali od vlády, že zadefinuje parametre fungovania do budúcnosti, pretože na to ju vlastne máme. V ťažkých časoch potrebujeme autoritu, nie samočinnú reguláciu. Čo si predseda vlády myslel, že na školách, zvlášť vysokých, sa bude normálne vyučovať a že len s malými obmedzeniami sa budú konať podujatia na štadiónoch, v divadlách alebo koncertných sálach? Už dávno mali byť vypracované scenáre, ako budú jednotlivé sektory ochromené, ako im vláda bude môcť pomáhať, ako ony môžu zmeniť svoje fungovanie a podobne. Leto vláda zanedbala. Navyše nedokázala poriadne pomôcť ani postihnutým subjektom z prvej vlny a klamlivo utešovala všetkých, že ekonomický prepad nebude taký veľký. Výsledkom je, že sa vrátime do stavu uzavretia krajiny ako na jar. To pre niektoré sektory alebo živnostníkov bude znamenať bankrot.

Veľmi skoro sme kričali hop. Skok nás ešte len čaká.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #Covid-19 #koronakríza #druhá vlna koronavírusu