Zmeniť myslenie

Plán obnovy EÚ, o ktorom diskutujeme v rámci predstavenia nášho reformného plánu, je zameraný iba na rýchlu obnovu ekonomického rastu v rozmedzí troch až štyroch rokov po hlbokej kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu.

29.09.2020 20:00
debata (6)

A nielen čistú obnovu, ale aj modernizáciu. Prioritami sú zelená ekonomika a digitalizácia. Sľubovať si niečo viac je zavádzajúce.

Čaká nás úplná zmena fungovania ekonomiky a spoločnosti. O nej sa diskutuje v rámci prechodu na ekonomiku Priemysel 4.0 už dlhšie, ale pandémia jej realizáciu urýchli.

Návrat športu a kultúry do normálu je v nedohľadne, ako aj turistického priemyslu či leteckej dopravy. Nariekanie a sťažnosti nemajú zmysel. Musíme si uvedomiť, že aj po nasadení vakcíny budeme s vírusom ešte neznámy čas bojovať.

Predstava, že o rok budú (nielen na Slovensku) opäť plné štadióny, vypredané sály rockových koncertov, plné pláže alebo dostupné lacné lietanie naprieč celým svetom, je mylné. Nadmerná letecká doprava je navyše veľmi neekologická. Čakať a čerpať štátnu podporu nič nevyrieši. Bankroty sú nevyhnutnosť. Niektoré subjekty a profesionáli odídu natrvalo.

Školstvo zamrznuté v 20. storočí čaká masívna digitalizácia, ktorá najprv zasiahne vysoké školy. Dištančné vyučovanie, ktoré sa rozvíjalo už pred krízou, bude napredovať dynamickejšie. Zmena prístupu k výučbe sa stane nutnosťou. Ekologická doprava neznamená iba prechod k železničnej doprave, ale aj k elektroautobusom. Ovplyvní celkovú logistiku a návrat k lokálnej výrobe. Musíme sa pripraviť na zánik niektorých profesií a vznik nových. To sa týka všetkých odvetví, aj zdravotníctva.

Pandémia neznamená dočasnú prestávku, ale úplnú zmenu fungovania spoločnosti, urýchlenie modernizácie. Čím skôr začneme o nich verejne debatovať, tým budeme lepšie pripravení a úspešnejší.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zelená ekonomika #pandémia koronavírusu #pandémia a kultúra #Plán obnovy EÚ