Dve tváre Igora Matoviča

Ústredný krízový štáb prijal prísne pravidlá, ktoré majú zabrániť šíreniu nákazy. Vláda bude v stredu rokovať o opätovnom zavedení núdzového stavu. Ako sa však hovorí, dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky...

29.09.2020 19:00
debata (26)

Ochota ľudí znášať prísne opatrenia závisí od toho, ako sa k nim stavajú samotné autority. Na jar, keď mali Slováci pocit, že sme naozaj všetci na jednej lodi, boli disciplinovaní a dodržiavali všetky nariadenia. Aj preto sa darilo udržať šírenie vírusu na takých nízkych číslach. Premiér Matovič síce vytváral chaos už vtedy, no ľudia boli zhovievaví, lebo jeho správanie pripisovali nedostatku skúseností. Navyše všetci boli takí vydesení novou neznámou chorobou, čo umocňovali hrozivé správy o šírení COVID-19 vo svete, že takmer nikoho nenapadlo sa vzpierať. Ľudia si bez reptania nasadili rúška, akceptovali zatvorené školy, reštaurácie aj obchody. Prijali aj fakt, že kultúrne a športové podujatia boli zrušené.

Ochota ľudí znášať prísne opatrenia zavisí od toho ako sa k nim stavajú samotné autority. Klesá úmerne s tým ako veľmi sú z ich strany porušované. Ľudia si veľmi dobre pamätajú, že ešte pred mesiacom sa Matovič zabával na svadbe svojho straníckeho kolegu bez rúška. Keď ich teraz nevyberane karhá a zároveň všetkých nabáda k zodpovednosti, len ťažko mu uveria.

Teraz, po pol roku, je však všetko inak. Predovšetkým ľudia sú unavení zo záplavy stále sa meniacich nariadení a opatrení. Ak vláda jeden deň povie A, na druhý deň B a potom C, jej dôveryhodnosť v očiach verejnosti prudko klesá. Ľudia si povedia: Vedia tí vôbec, čo majú robiť?

Matovič sa už nemôže vyhovárať ani na to, že do koronakrízy vhupol rovnými nohami. Vládne šesť mesiacov a za ten čas mohol mať vypracovaných niekoľko alternatívnych scenárov, čo nás čaká, a podľa toho sa adekvátne pripraviť na druhú vlnu, ktorej nástup epidemiológia predpovedali.

Premiér však počas leta nerobil nič a teraz, keď situácia začína byť vážna, sa snaží preniesť celú zodpovednosť na občanov. To mu však len tak ľahko neprejde. Ocitli sme sa v situácii priam ako vystrihnutej z básne Bertolda Brechta. Ten po vypuknutí robotníckeho povstania v NDR v lete roku 1953 napísal: „Ľud sklamal dôveru svojej vlády. Treba vymeniť ľud.“

Irónia bokom. Aby bolo jasné: Skladať účty má vláda občanom, a nie naopak. Keď už ľudia nevidia to povestné svetlo na konci tunela, čakajú aspoň povzbudivé slová od politických lídrov. Od Matoviča sa však dočkali len nadávok. Ešteže vážnosť situácie pochopila prezidentka Zuzana Čaputová. Tá vystúpila v pondelok s prejavom a pokúsila sa napätú situáciu upokojiť. Má nepochybne pravdu, že včas prijaté opatrenia, solidarita verejnosti a dôvera, že štát robí všetko, čo má, nám môžu pomôcť udržať situáciu pod kontrolou.

Problém je však v tom, že ochota ľudí rešpektovať obmedzenia klesá úmerne s tým, ako veľmi sú porušované zo strany autorít. Ľudia si veľmi dobre pamätajú, že ešte pred mesiacom sa Matovič zabával na veľkej svadbe svojho straníckeho kolegu bez rúška. Keď ich teraz nevyberane karhá a zároveň všetkých nabáda na zodpovednosť, len ťažko mu uveria.

Matovič síce pochopil, ktorá bije, a vyzval na jednotu, aby sme sa spoločne zomkli do rozhodujúceho boja. Predtým si však mal zopárkrát radšej zahryznúť do jazyka, a najmä celý čas robiť pre spoločné dobro a verejný záujem to, čo od neho očakávame.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #núdzový stav #Zuzana Čaputová #koronavírus